Újjáépítették a Marionettszínházat Eszterházán

Zenei fesztivállal ünneplik a hétvégén az újjáépített Marionettszínház megnyitását Eszterházán, a mai Fertődön, az Esterházy kastély-együttesben.

A pénteki nyitóesten felhangzik Haydn Philemon és Baucis operájának nyitánya annak emlékére, hogy ezzel a művel avatták fel a színházat 1773-ban Mária Terézia látogatása idején – mondta Dobó Ágota, a kastély-együttest kezelő Forster Központ elnökhelyettese az MTI-nek csütörtökön. A koncert műsorán további két Haydn mű, a D-dúr csellóversenyt és a G-dúr Üstdöb szimfóniát szólaltatja meg a Győri Filharmonikus Zenekar Rácz Márton vezényletével. Gordonkán játszik Perényi Miklós.

 

marionett-belso

 

A koncerttel halála 204. évfordulóján tisztelegnek Joseph Haydn előtt, aki csaknem három évtizeden át alkotott a kastély falai között. Komponált, muzsikált és vezényelte zenekarát. Ő dirigálta egyetlen báboperáját, a Philemon és Baucist is a Marionettszínház 240 évvel ezelőtti megnyitásakor.
Szombaton Klukon Edit és Ránki Dezső kétzongorás estjén Liszt-, Ravel-, Debussy- és Couperin-műveket ad elő, vasárnap pedig Haydn Teremtés oratóriuma csendül fel az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában, Vashegyi György vezényletével.

 

Eszterháza fénykorában az ünnepekhez és a vigasságokhoz hozzátartoztak a marionettelőadások, amelyek számára Esterházy Fényes Miklós herceg külön színházépületet emeltetett. Hányatott sorsú volt a teátrum, amely most több mint két évszázad után megszépülve nyitja meg újra kapuit a művészetek előtt.

 

A hétvégi zenei fesztivállal veszi kezdetét az Esterházy-kastély épületegyüttesében és parkjában a 15 héten át tartó Esterházy vigasságok rendezvénysorozata. Szeptember közepéig félszáznál több koncerten lépnek fel a komolyzene, az opera, a dzsessz ismert hazai és nemzetközi előadói. Az Esterházy-kastély egykor az európai udvarokhoz mérhető, a művészeteknek otthont adó rezidencia volt. A mostani hagyományteremtő programsorozat célja egyebek között az is, hogy Eszterháza újra a régió kulturális központjává váljon.

süti beállítások módosítása