"Az ítélet a Jóistené" - Markó Iván a Krétakör akciójáról

"Elsősorban a közönség és a társulatom miatt élem meg nagyon rosszul, ami Az ember tragédiája pénteki bemutatóján történt" - mondta a Magyar Hírlapnak Markó Iván Kossuth-díjas koreográfus, a Magyar Fesztivál Balett alapítója. Gulyás Márton pedig arról beszélt, minden demokratikus fórumot végigjártak, mielőtt akcióba léptek.

 


Mint arról korábban beszámoltunk, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett Az ember tragédiája című előadása után, a taps közben megafonban hívta fel a figyelmet arra, hogy nemrég Markó Iván soron kívül, kormányzati keretből kapott 130 millió forintot együttese működtetésére. 

A táncművész a Magyar Hírlapnak elmondta a megítélt pénz a táncosai egyévi bérét, a premier díszleteit, jelmezeit és egyéb kapcsolódó kiadásokat fedez. "Az igazság és az ítélet a Jóistené, nekünk, esendő embereknek egy lehetőségünk van: az őszinteség. Engem Markó Iván nem érdekel, a közönség és a csapatom érdekel, miattuk érzek fájdalmat. Nem tagadom, nagyon nehezen élem meg ezt a támadást: Gulyás Márton a bemutató végén belerondított a közönség élményébe és a táncosok ünneplésébe" - fogalmazott Markó Iván a történtekkel kapcsolatban. "Igen, el fogok számolni, de nem Gulyás Mártonnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával aláírtam egy szerződést, megmondták, hogy három hónaponként ellenőrizni fognak. Én azt mondtam: helyes, jöjjenek, ellenőrizzenek" - közölte Markó, aki szerint a most felszínre került vita a rendszerváltás óta zajlik, amióta a "szabadelvűség pártja meghirdette az értékrend lerombolását".

Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője a lapnak elmondta, úgy véli, nem törte meg a műélvezetet. "Azok után, hogy minden demokratikus fórumot végigjártunk, hogy Markó Iván adjon számot a támogatásról, az ősszel levelet küldtünk a miniszterelnöknek is ez ügyben, úgy látom, arányaiban helytálló akció volt a pénteki. Hiszen pont ez tette lehetővé, hogy beszéljünk a pályáztatási kérdésekről" - mondta.

A lap kérdésére, hogy az elmúlt húsz év nem az egyedi támogatásokról vagy éppen a belterjes pályáztatásról szólt-e, Gulyás úgy felelt: "Ha adott esetben egy ilyen satus quo kialakul, az nem jelenti azt, hogy a következő húsz évben is ilyen módon működtessük a rendszereinket. A Krétakörnek mindig is pályázati kötelezettége volt, sőt a mi működésünk indukálta azt, hogy legyen egy külön színházikeret. Görgey Gábor akkori kulturális miniszter adott volna pályázat nélkül pénzt a társulatnak, mi azonban jeleztük, hogy ez így problémás, ki kell írni pályázatot, és átlátható módon kell azt odaítélni. A Krétakör csaknem húszéves működése során soha nem kapott pályázat nélkül állami pénzt" - nyilatkozta az ügyvezető. 

 

Forrás: Magyar Hírlap, Színház.hu

süti beállítások módosítása