„Ilyet még nem látott Zürich!” – Nehéz istennek lenni Svájcban

A zürichi Arm und Reich (Gazdag és szegény) fesztiválon vendégszerepelt a Proton Színház Mundruczó Kornél rendezte Nehéz istennek lenni című előadása.

Az eredetileg kamionokon játszódó előadás először volt látható színházban, mégpedig úgy, hogy az egyik kamiont egy konténer helyettesítette, a másik viszont teljes valójában a színpadon állt.

 

RabaRoland Zurich

 

Alább néhány részlet a kritikai visszhangokból:

„Egy másik bolygóról érkezett megfigyelő napjaink globalizált világának bugyraiba kalauzolja a nézőket: Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című rendezése egy erőszakos és kíméletlen valóságot ábrázol, négy fiatal nővel az embercsempészek markában. 

Az emberkereskedelem kínos témája felett hazánkban könnyen szemet hunyunk annak ellenére, hogy ez egy kifejezetten aktuális és európai probléma. Ezért is különösen fontos a magyar Proton Színház vendégjátéka az Arm und Reich fesztivál keretén belül, ahol a fókuszban a társadalmi egyenlőtlenség áll, melyre reflektálnak, melyről vitatkoznak. (…)

A nézőknek egy dolog a kezdettől fogva világos: A Nehéz istennek lenni nem akar tetszeni. Sok meztelenség, rengeteg filmes vér, sokkoló jelenetek, mint például az esernyővel végrehajtott jelzett abortusz. A brutalitással kontrasztban dalbetétek és szappanbuborékok állnak, melyek által a darab egyfajta akasztófahumort kap.”

(Sex, farmer és politika – nachaufnahmen.ch)

Zurich2
„Ilyet még nem látott Zürich! A sokat próbált színházrajongók is alig tértek magukhoz a majdnem két órás előadást követően. Vajon a kamion egy Pulp Fiction partiautó volt vagy mégis inkább egy Magyarország posztkommunista pornópiacáról származó prototípus? A gonosz és a zseniális különleges ötvözete! A sokat díjazott film és színházi rendező munkái szembe mennek a kapitalista világgal. (…) Mundruczó őrülete erőszakkal, iróniával és törésekkel taglózza le a nézőit. Átgázol rajtunk. Felszabdal minket. Budapest mindenhol ott van.”

(Mundruczó Kornél erőszakábrázolása letaglóz –Tages Anzeiger)


Az előadás legközelebb szeptemberben a belgrádi BITEF Fesztiválon látható majd, 2014. tavaszán pedig remélhetőleg újra Magyarországon, a Trafó műsorán.

 

fotó: Belényesi Zoltán

süti beállítások módosítása