Tíz éves lett a Fantom – Jubileum a Madách Színházban

Tíz éve él a titokzatos lény a Madáchban és a magyar nézőkben. 2003. május 30-án, a világon elsőként saját verzióban, vagyis non-replica változatban mutatkozott be Budapesten Az Operaház Fantomja. A tíz éves jubileumi előadáson akár a kultikus kristálycsillárról is lóghattak volna a nézők, annyi Fantom rajongó látogatott el a Madách Színházba..

 

fantom 10éves

Tíz évvel ezelőtt...

 

1905: Elárverezik a párizsi Operaház teljes berendezését, többek között egy csillárt, amely a kikiáltó szerint egy tisztázatlan baleset okozója. A baleset tetteseként az Operaház Fantomját emlegetik. Hirtelen kigyulladnak a csillár fényei, és egyszerre a régi pompájában ragyog fel az egykori az Operaház és felidéződik egy nagy szerelem története, melynek szereplői Raoul, a fiatal gróf és Christine, a bájos, tehetséges énekesnő. Kettejük között azonban ott áll egy titokzatos harmadik személy, aki mindent elkövet a boldogságuk ellen... Ki ez a fantasztikus lény? Zseniális zenész, feltaláló, szenvedélyes szerelmes vagy szörnyszülött zsaroló gyilkos? Erre ad választ az Andrew Lloyd Webber zenéjével átszőtt szenvedélyes és látványos musical, Az Operaház Fantomja. 

 

A jelentősebb malőrök és egy világpremier -  Fantomok a Fábry Showban

 

Magyarországról három színház pályázott a darab bemutatásának jogáért, végül 2003-ban a Madách Színház csapata vihette színre a musicalt Szirtes Tamás rendezésében, a világon elsőként saját felfogásban, 17 évvel a londoni ősbemutató után. A premier tíz éves jubileumát, 2013. május 30-án ünnepelte a Madách Színház.

 

Amilyen titokzatosan bukkan fel a Fantom az előadásban, olyan váratlanul adták át egymásnak a színészek a fehér maszkot és a kék köpenyt az évfordulón. A Madách Fantomjai Sasvári Sándor, Csengeri Attila és Posta Victor jelenetenként váltották egymást, akárcsak Fonyó Barbara és Mahó Andrea Christine szerepében.

A második felvonás elején meglepetés várt a nézőkre: filmes időutazással részesei lehettek a Fantom-bemutató előkészületeinek, próbáinak és betekinthettek a premier felvételébe, amelyen Andrew Lloyd Webber is jelen volt.

 

fantom öszz10

 Tíz évvel a bemutató után a színpadon az alkotók és a művészek

 

A jubileumi est végén kivétel nélkül meghajolt, aki az elmúlt 10 évben életben tartotta Az Operaház Fantomját a Madách Színházban: a közönség négy Fantomnak, négy Christine-nek, három Raoulnak, több Carlottának, Operaigazgatónak, balettmesternek, zsinórmesternek és korrepetítornak tapsolt állva.

 

Az előadást követően a Madách Színház extra produkciókkal is megörvendeztette a vendégeket: Horgas Eszter fuvolaművész és Szabó Ádám tangóharmonikás a saját Fantom variációját adta elő, majd duettet énekelt a legelső szereposztás Christine-je és Fantomja, Király Linda és Miller Zoltán. Bónusz meglepetésként pedig a tokiói, Shiki Theatre Company színház társulata jelentkezett be egy videóüzenetben, ugyanis ők már 25.éve játssza Az Operaház Fantomját. Miután gratuláltak a magyar kollégáknak, Andrew Lloyd Webber következett, aki köszöntötte a produkció résztvevőit.

 

A meglepetések sora ezzel nem ért véget, hiszen a színház Madách-termében a rajongók találkozhattak a szereplőkkel, és kiderült az is, hogy az előadás kezdetén kapott Fantom-maszkot remekül lehet dedikáltatni.

 

A jubileumról képekben:

fantom 10 év 7

1.

fantom 10 év 3

2.

fantom 10 év 8

3.

fantom 10 4

4.

fantom 10 év 6

5.

fantom 10 év 7

6.

fantom 10 év 13

7.

fantom 10 év 14

8.

fantom 10 év 15

9.

fantom 10 év 5

10.

fantom 10 év 10

11.

fantom 10 év 11

12.

fantom 10 év 9

13.

fantom 10 év 12

14. Fotók: Madách Színház

 

Jelentette: Kodova Michaela / Színház.hu

süti beállítások módosítása