Állásfoglalást kérnek Orbán Viktortól a Színművészeti oktatói

Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora az ATV Start plusz című műsorában járt, ahol Kerényi Imre az intézményt érintő kijelentéseivel kapcsolatban nyilatkozott.

 

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház leendő igazgatóját látta vendégül áprilisban a Belvárosi Polgári Szalonban. A beszélgetés során Kerényi Imre feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, és kifejtette, ha alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, "mint a nyavalya", ugyanis "kis rabszolgákat képez". Kerényi a Nemzeti Színház munkásságát is leminősítette, mondván trendi, de semmi közünk hozzá.

Úgy fogalmazott, "Vidnyánszky meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A történtekre nyílt levélben reagált Kulka János, aki úgy fogalmazott, Kerényi Imre helyett is szégyelli magát. "Kerényi elveti a sulykot" - közölte ennek kapcsán Ascher Tamás a Facebookon közzétett kommentárjában. Tiltakozott a Magyar Színházi Társaság, a Független Előadók Szövetsége, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, illetve Radnóti Zsuzsa, Magyar Fruzsina dramaturgok. Vidnyánszky Attila pedig elhatárolódott a jelenlétében tett kijelentéseitkől.

 

atv 

Az ATV műsorából:

 

Ascher Tamás a reggeli műsorban arról számolt be, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem szinte összes oktatója – mintegy 90-95-en - aláírtak egy levelet, amelyet nemrég elküldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek. „Szeretnénk nyilvánvalóvá tenni, hogy téves információk, téves hiedelmek hangzottak el a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, és tájékoztatni kívánjuk a miniszterelnököt arról, hogy szerintünk mi a mi pozíciónk, hol a mi helyünk és hogyan dolgozunk" - fogalmazott a rektor. Hozzátette, állásfoglalást kérnek arról, hogy érvényesek-e azok a szavak, amelyeket Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kimondott.

 

Arról, hogy az egyetem nemzeti szellemben oktatja-e hallgatóit, Ascher Tamás így nyilatkozott: "Természetes, hogy egy modern, 21. századi egyetem egyidejűleg tanít nemzeti és európai szellemben. Ugyanolyan fontos számára a nemzeti, mint a világ kultúrája. Mind a kettőnek megvan a maga helye. (…) A mi munkánkat nem egy miniszterelnöki biztos véleményezi – mindenféle személyes sértettségekkel és magánemberi dühökkel megterhelve -, hanem egy úgynevezett akkreditációs bizottság, ami négy-ötévenként minősít minden magyar egyetemet. A mi fenntartónk az Emmi (Emberi Erőforrások Minisztériuma), neki tartozunk felelősséggel, és egy olyan szellemi térben létezünk, ahol komoly tudományos és művészeti kérdések forognak" - mondta a Színművészeti rektora.

 

Kerényi Imre azon kijelentésével kapcsolatban, hogy a Színművészeti "kis rabszolgákkat" nevel, Ascher Tamás így foglalt állást: "Csak a színészoktatásról beszél, elfelejti, hogy az egyetemen rendezőket, dramaturgokat, filmrendezőket, operatőröket, gyártásszervezőket, hangmérnököket is képzünk. Sokkal szélesebb a paletta. Miért nevelnénk rabszolgákat a saját szakmánkban? Miért lenne jó nekünk, ha nem kreatív, önálló gondolkodású művészek azok, akik bennünket, rendezőket körülvesznek a színházainkban? Én azt gondolom, a kis rabszolga nem jó színész" - fejtette ki Ascher Tamás.

 

"Az Egyetemen olyan individuumok tanulnak, akik semmi más módon, csak kritikailag tudnak az egyetemükhöz viszonyulni, hiszen fiatal művészek. Mindig, minden hallgatója kritizálta a Színművészeti Egyetemet, ez dolguk is, ezzel élünk együtt. Éppenhogy identitással, önálló véleménnyel rendelkező, kitörni vágyó művészpalántákat képzünk, nevelünk, és boldogok vagyunk velük" - tette hozzá Ascher Tamás.

 

A videót itt megtekinthetik.

 

 

süti beállítások módosítása