Bodrogi Gyula egy szekér bakjáról nyitja meg a POSZT-ot

Bodrogi Gyulának egy ekhós szekér bakjáról elmondott köszöntőjével veszi kezdetét csütörtökön a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amelynek versenyprogramjában tizenkét produkció szerepel.


Kőhalmi Andrea, a POSZT ügyvezetője az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a nemzet színésze, a találkozó díszvendége valamivel délután öt óra előtt, a Bóbita Bábszínház óriásbábjainak társaságában érkezik a Színház térre. Ezt megelőzően egy másik helyszínen Halász János kultúráért felelős államtitkár jelenlétében Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere és Szűcs Gábor, a MOZAIK Művészegyesület elnöke átadja a Kaszás Attila-díjat.


Az ügyvezető megjegyezte: a magyar színházi világ legnagyobb eseményének előkészületei befejeződtek, a fesztivált lebonyolító stáb készen áll, a művészek, színházi szakemberek folyamatosan érkeznek Pécsre, hogy az előző évekhez hasonlóan magas színvonalú produkciókkal álljanak a közönség elé.


Kőhalmi Andrea kitért arra, hogy a díjakért hat vidéki, négy fővárosi és két határon túli előadás verseng. A szakmai zsűrit Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Nagy Viktor rendező, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak, a poznani színház művésze, rendezője alkotja.

 

poszt-kalmandy-papp-ferenc-fotoja

Fotó: Kálmándy-Papp Ferenc


A látogatókat a versenydarabokon kívül 29 helyszínen 148 úgynevezett off-programra várják. "Az érdeklődés nagy, a belépők döntő többsége elfogyott, már csak néhány előadásra lehet jegyet váltani" - közölte.


Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a POSZT a nézőtereken kívül is számtalan színes, érdekes rendezvényt kínál a látogatók számára. Megnyílik a pécsiek és a turisták körében rendkívül népszerű Sétatér fesztivál, kiállítással, városi sétával, barangolással emlékeznek a 100 évvel ezelőtt született pécsi kötődésű Weöres Sándor íróra, költőre, tárlattal tisztelegnek Gobbi Hilda és Kaszás Attila színművész emléke előtt.


Hozzátette, hogy a Művészetek és Irodalom Házában felolvasórendezvényeket, szakmai fórumokat, a Jókai téren utcaszínházi előadásokat, gyerekfoglalkozásokat, kézműves vásárt szerveznek.


A POSZT programjainak fontos helyszíne lesz a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében kialakított Zsolnay-negyed, ahol a Janus Egyetemi Színház és mások mellett a Bóbita Bábszínház tagjai is kiveszik a részüket a közönség szórakoztatásából.


Az idei fesztiválon a versenydarabokból összesen 20 előadást tartanak, amelyek időtartama összesen 51,5 óra. A mostanit is számolva a POSZT eddigi versenyprogramjaiban összesen 52 színház társulata szerepelt, a legtöbb díjat, harmincat a fővárosi Katona József Színház és annak művészei kapták. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tíznapos találkozó mintegy 50 ezer látogatót vonz, s nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a pécsi szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása