Esterházy-darabbal szerepelt Moszkvában a Burgtheater

Esterházy Péter Harmonia caelestis című regényének színpadi változatával szerepelt a moszkvai Csehov színházi fesztiválon a bécsi Burgtheater. Az előadásról szerdán számolt be a Kommerszant című orosz napilap.


A színházi művet az osztrák-orosz rendezésű, 2013 és 2015 között zajló kulturális szezon keretében mutatták be Moszkvában.

Márton Dávid Berlinben élő fiatal magyar rendező munkájáról Alla Senderova színházi kritikus fejtette ki véleményét a tekintélyes orosz lapban. A szakember szerint nem meglepő, hogy a pályáját zenészként kezdő rendező zenével telítette meg az előadást. A kritikus dicséri a színészek énektudását és finom játékát, különösen Peter Matic előadásmódját. Bár a dramaturgiai tempót a szerző kevésbé találja megfelelőnek, "a végjáték mindent feledtet".

 

Harmonia

Senderova "egyfajta osztrák-magyar Cseresznyéskertnek" nevezte a Harmonia caelestis színpadi változatát, és úgy vélte, a benne felfedezhető orosz fájdalom különbözteti meg Márton Dávid rendezését mestere, Christoph Marthaler svájci rendező munkáitól, amelyek az orosz kritikus szerint rokonságban vannak az Esterházy-művel.

A Kommerszant színházi szakírója emlékeztetett arra, hogy a Harmonia caelestis után két évvel, 2002-ben megjelent Javított változat annak a szenvedésnek az eredménye, amelyet az író élt át édesapja feljelentéseit olvasva. Ebből azonban semmi sincs jelen a Moszkvában játszott darabban - írta Senderova.

 

Harmonia2
A Csehov Színházi Fesztivál május 19. óta immár 11. alkalommal zajlik. Június 14-ig nemcsak Moszkvában, hanem több más orosz városban, Jekatyerinburgban, Voronyezsben, Szamarában és Szentpéterváron, valamint Rigában, Lettország fővárosában is láthatók darabok a rangos nemzetközi színházi rendezvényen.

süti beállítások módosítása