Júliusban ismét Shakespeare Fesztivál Gyulán

A gyulai IX. Shakespeare Fesztivált július 4. és 15. között rendezik meg világhírű produkciókkal, magyar előadásokkal, fókuszban a Hamlettel és a Szonettekkel.


Július 5-én a Várszínpadon a Gyulai Várszínház a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közös produkcióban mutatja be Mátray Lászlóval a címszerepben a Hamletet, rendező a román UNITER-díjas sepsziszentgyörgyi Bocsárdi László. Ez a Gyulai Várszínház 2013-as évadának első bemutatója. Még két Hamlet várja a közönséget idén: az egyik az idei kőszínházi szezon eseménye volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves színművész osztályának vizsgaelőadása, Zsótér Sándor rendezésében. E mellett vendég lesz a Miskolci Nemzeti Színház előadása is, a rendező Kiss Csaba.

A Makrancos Kata - A hárpia megzabolázása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával érkezik, Sorin Militaru rendezésében. Az előadásban a román színházi nyelv jellegzetes látvány-, mozgás- és ízlésvilága találkozik a magyar színházi hagyománnyal: izgalmas Shakespeare-értelmezés, amelynek lényeges alkotóeleme a Nádasdy Ádám-féle zamatos fordítás is, több díjat is nyert a kisvárdai fesztiválon.

makrancos
A IX. Shakespeare Fesztiválra világhírű produkciókat is meghívtak. Nagy nemzetközi sikert ért el az utóbbi években a Song of the Goat Theatre lengyel-angol társulat. Az egyedi hangvételű társulatot 1996-ban alapított Grzegorz Bral rendező és Anna Zubryczki színésznő. Előadásaikban fontos szerepe van a különleges színészi játék mellett a zenének, az éneknek, a ritmusnak. Gyulán a Lear dalai című produkciójukat mutatják be, amely Shakespeare drámáján alapul. A produkció premierje 2012 nyarán, Edinburghban volt, ahol három díjat nyertek el.

Érkezik a 2012-es londoni Globe Világfesztivál legjobb produkciója, egyben Nagy- Britanniában az év színházi eseményének választott Szeget szeggel, Jurij Butuszov rendezésében a moszkvai Vahtangov Színház előadásában.

mandy szonettek
Az idei Shakespeare Fesztivált a Szonettek nyitja, Mándy Ildikó Társulatának előadásában és a továbbiakban a szerelmes mellett a cselszövőt és a filozofikust is megismerheti a közönség egy-egy szóló produkcióból. Láthatnak egy összeállítást Shakespeare szövegeiből Színház az egész világ, színész benne minden férfi és nő címmel, amelyet Emil Boroghina román színész ad elő, aki egyben a Craiovai Shakespeare Fesztivál művészeti vezetője. Steven Berkoff angol színész egyszemélyes előadása Shakespeare neves ármánykodóiról szól. Ezzel a produkcióval Berkoff nagy sikert él el a világ fesztiváljain, New Yorkban és a londoni West-Enden is.

Két kontratenor: Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton Shakespeare szövegeire írt Purcell, Liszt, Haydn, Schubert dalokat fog énekelni, Balog József zongorakíséretével. A W.H. együttes korábbi sikerük folytatásaként Shakespeare szonetteket és dalokat ad elő most megjelent második lemezükről. A Márkos Albert vezette együttestől a jazz, a kortárs zene, a modern zene, az ének sajátos műfajában előadott produkciót kapunk. A zene és Shakespeare találkozása a belga jazzénekesnő Caroll Vanwelden szonettekből álló koncertje is.

shakespeare-fesztival
A 10 nap alatt világhírű filmeket is láthatnak az előadásokhoz kötődően, és érdemes a konferencián is részt venni, ez alkalommal Lenni vagy nem lenni – Shakespeare monológok témakörben folyik majd a beszélgetés.

Vendég lesz a költő-műfordító Nádasdy Ádám, aki a Shakespeare szövegek magyar nyelvre való átültetéséről folytatott beszélgetésen vesz majd részt.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is: lesznek kiegészítő programok: tánc, utcaszínház és gasztronómia is – Shakespeare konyhája a Patrióta étteremben kóstolható meg. A IX. Shakespeare Fesztivál július 4. és 15. között különböző helyszíneken, naponta több programot kínál minden korosztálynak.

 

Forrás, fotók: bellacafe.hu

 

süti beállítások módosítása