"Pihenés után újra elvállalnám" - Solténszky Tibor a POSZT-válogatásról

Az idei POSZT-on Szigethy Gábor irodalomtörténész és Solténszky Tibor dramaturg válogatását láthatják a nézők. Solténszky Tiborral beszélgetett a Ványa bácsi blog a válogatás körülményeiről és tapasztalatairól. Lapszemle.

 

A Ványa bácsi blog cikkéből:


A kérdésre, milyen állapotban találta a magyar színházat a válogatás alatt, Solténszky Tibor elmondta, jobban, mint várta, de már egy "erősen szűrt" mezőnyt látott. "Nem mondhatni, hogy a kőszínházak és a független színházak közötti összevetésben egyértelmű lenne, hogy egyik vagy másik mező előrébb, progresszívebb úton járna. Mindkét oldalon van példa erre. Ugyanakkor nem látom azt a felnövő rendezőgenerációt, mely a színházi formanyelvet megújíthatná. Csak a peremen, a struktúrán kívül találtam ilyeneket... És aggódom, mert ahogy a kultúrára egyre kevesebb közpénz jut, úgy fognak a színházakban is egyre jobban a néző-csalogató kereskedelmi megfontolások a művészi, vagy társulatépítő szempontok elé kerülni" - hangsúlyozta a dramaturg.

Solténszky Tibor elárulta, jelenleg a Nemzeti Színház éppen felbomló társulatát tartja a legjobbnak, illetve a Katona József Színházét, utóbbiból mégsem került előadás a versenyprogramba. "Talán a Zsámbéki utáni korszakban még keresi a hangját a színház" - fogalmazott a válogató, aki megemlítette, hogy az Örkényből több produkció is esélyes volt, és ígéretes a csapat Nyíregyházán, Kecskeméten, Zalaegerszegen és Miskolcon is.

 

Poszt Solténszky

Fotó: Magyar Teátrum


Az ország legjobb rendezőiről Solténszky Tibor így foglalt állást: "Mohácsi vitathatatlanul nagyon jó, de ő is, mint Zsótér Sándor, túlvállalja magát, és örömmel megnézném, mi jönne ki abból, ha lenne fél éve töltekezni két előadás között. Persze nincs, mert neki is élnie kell valamiből, ezt tudjuk. Pintér Béla tehetsége és érzékenysége most is ugyanolyan, még ha legújabb bemutatójával, a 42. héttel számomra kicsit maga alatt teljesített. Jó látni, hogy Mundruczó Kornélnak van határozott elképzelése a színházról is, várom a folytatást; és hát Ascher Tamás fantasztikus még egy kevésbé sikerült előadásban is" - mondta az idei POSZT egyik válogatója.

A színészekről pedig így szólt Solténszky Tibor: "Azt kell mondjam, hogy a 12 versenydarab szinte mindegyike a kiváló színészi alakításoknak köszönheti, hogy ott lehet a Találkozón. A szombathelyi Félkegyelműben Czukor Balázs, a nemzetis Amphytrionban Udvaros Dorottya, a debreceni Bolha a fülbe című előadásban Trill Zsolt és Mercs János, a marosvásárhelyi Bányavakságban Szakács László, a zalaegerszegi Színésznőkben Ecsedi Erzsébet, a Peer Gyntben Polgár Csaba vagy Kerekes Éva, a pécsi Picasso kalandjaiban Köles Ferenc, a komáromi III. Richárdban Mokos Attila, a miskolci A vágy villamosában Györgyi Anna vagy a vígszínházas Jóembert keresünkben Eszenyi Enikő alakítása díjakra esélyes. A kaposvári Vaknyugatban vagy a Trafó-ból érkező Szégyen esetében pedig a csapatmunka lenyűgöző" - részletezte Solténszky, aki elmondta azt is, hogy az Örkény Színház Liliomfija, a HOPPart és az Örkény közös Merlinje, a nyíregyházi Karnyóné, a sepsiszentgyörgyi Imposztor vagy a Kamra Heldenplatz című előadása számára hiányzik az idei POSZT-ról, de mivel a korábbi 16-os vagy akár a tavalyi 14-es kerettel szemben idén - a kisebb költségvetés miatt - csak 12 produkciót lehetett meghívni, így ezek az előadások nem fértek be.

Solténszky Tibor elárulta, ezek után Nyíregyházára, Zalaegerszegre és Miskolcra biztosan visszajár még színházba, a válogatás kellemes tapasztalataként pedig megjegyezte: senki nem próbálta megkörnyékezni, magasztalni a saját vagy ócsárolni más munkáját, sőt, az egyik színigazgató megpróbálta lebeszélni az egyik előadásukról. Végezetül elmondta: kis pihenés után újra elvállalná a válogató szerepét.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása