Made in Hungária - Cadillac-felvonulás és darabtemetés Zalaegerszegen

A rock and roll korszakból származó autócsodákkal szervez közös felvonulást a keszthelyi Cadillac Múzeum a Hevesi Sándor Színház Made in Hungária szereplőivel pénteken, Zalaegerszegen.


A belvárosban vonulnak fel a régmúlt idők járgányai. A konvoj délután 4 órakor indul a színház főbejáratától, rövid megállót tartanak a Dísz téren, ahol az utca népe találkozhat a musical szereplőivel is.


A rendhagyó autósbemutató Garamvölgyi Gyula, a Cadillac Múzeum igazgatójának kezdeményezésére valósul meg. Felajánlásra a múlt századot jelképező kocsik érkeznek a zalai megyeszékhelyre; a konvojt az 1959-es coupe vezeti, mely jellegzetes farok kiképzésével a korszak és Amerika ikonjává vált. Felvonul két 60-as évekbeli cabrio is, a modellek Elvis Presley kedvenc autói közé tartoztak, a sort pedig egy 1974-es Calais Coupe zárja - mondta el Garamvölgyi Gyula az MTI kérdésére.

 

cadillac

 

Hozzáfűzte; a keszthelyi Cadillac Múzeumban jármű-fejlődési kiállítást hoztak létre, amely a Cadillac keletkezésétől mutatja be az autóipar fejlődését. A múzeumban tizenkét múlt századból származó autó látható. A jármű-matuzsálemek nagy részét internetes portálokon meghirdetett árveréseken szerezték be. Valamennyi járgány működőképes, van, amelyiket eredeti állapotában állították ki, de van olyan is, amelyiket restauráltak. A gépészmérnök végzettségű Garamvölgyi Gyula megtanulta az autók szerelését, mint fogalmazott a régi típusú autók mechanikus szerkezetek, nincs bennük elektronika, amely megnehezítené a házilagos javítást. Régi módszerekkel könnyen szerelhetők, feltéve, ha be tudják szerezni, vagy műszaki rajz után le tudják gyártatni a megfelelő alkatrészeket - hangsúlyozta a gépészmérnök.


Felidézte, hogy a legelső amerikai típusú autót - egy 1965-67-ben gyártott, állólámpás Cadillac kabriót - 2008-ban, a házassági évfordulójukra vásárolta meg. Interneten jutott hozzá, a fotók alapján kedvező vételnek tűnt, és csak a hazaszállítás után derült ki, hogy egy nagyon rossz állapotban lévő, rozsdás roncsot vásárolt meg. Két év alatt viszont sikerült rendbe tennie, a pénteki autós felvonulást a fehér színű, piros kárpitos Cabrio vezeti majd.


Fenyő Miklós és Tasnádi István Made in Hungária című musicaljét februárban mutatták be Méhes László rendezésében Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán. A zenés történet Fenyő Miklós életéről szól, akinek akkoriban egy-egy ilyen autó csak álom maradhatott az életében, hiszen csak Trabantok, Wartburgok "száguldoztak" Magyarországon.
A pénteki felvonuláson négy autóban utaznak majd a zalaegerszegi előadás szereplő; Gulyás Hermann Sándor, Hertelendy Attila, Bot Gábor, Barsi Márton, Katona Kornél, Kató Balázs, Zsíros Viktor, Foki Veronika, Misurák Tünde, Magyar Cecília, Mikita Zsuzsanna Lilla, Kováts Dóra, Pete Zsuzsanna, Andics Tibor és Besenczi Árpád.


Az előadást - a Hevesi Színház hagyományai szerint - darabtemetés keretében június 8-án mutatják be utoljára a Zalaegerszegen.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása