Igor herceg - Ljubimov rendezését mutatják be a Bolsojban

Szombaton létrejön a várva várt bemutató, majd egy hétig játsszák a moszkvai Nagyszínházban a Jurij Ljubimov rendezésében színpadra állított, Igor herceg című történelmi operát.


"Jurij Ljubimov egy igen élénk előadást varázsolt színpadra, amihez ő hozzányúl, abból mindig valami különleges születik" - értékelte az MTI-nek a Bolsoj szezonvégi bemutatóját Zinovij Margolin díszlettervező, aki már a Taganka színházban együtt dolgozott a neves orosz rendezővel. Úgy vélte, a Ljubimov által 1964-ben alapított Taganka színház már nem létezik az idős mester nélkül, ezt be kellene látni. Az, hogy a mestert nem köti a Taganka, és másutt alkot, nagy nyereség a Nagyszínháznak és minden más teátrumnak - mondta a 96. életévében járó művészről Zinovij Margolin.


A szerdai főpróba előtt többen megszólaltak a darab szereplői, az operaénekesek és a táncosok, valamint az őket felkészítő mesterek közül. Valamennyien pozitívan értékelték a közös munkát Jurij Ljubimovval. Az Igor herceget megformáló Elcsin Azizov azt emelte ki, hogy a rendező elképzelése szerint a történelmi opera főhőse felelősséget visel azért, mert véres háborúba vitte népét a kunok ellen.

 

ljubimov

Fotó: RIAN

 

Vlagyimir Matorin, a Vlagyimir halicsi herceget alakító operaénekes elmondta, szükség lett volna még néhány napra, de úgy látják, hogy a kisebb hiányosságokat le fogják küzdeni. A szezon végére elfáradtak, de azt remélik, hogy ez nem látszik majd a bemutatón.


Borogyin operájának premierjét jóval előbbre tervezték a moszkvai Nagyszínházban, de Jurij Ljubimov tavaly ősszel váratlanul lebetegedett és kórházba került. A lábadozást követően csak idén április végén tudtak hozzálátni a próbákhoz.
Zinovij Margolin modern, élénk színű, itt-ott a jelenkorra utaló díszletei, az ugyancsak napjainkra utaló jelenetek, az operaénekesek színpadi mozgásának élénkítése mind Jurij Ljubimov elképzelését testesítik meg. Még a nem szakértői szem is észreveszi a jelenre való utalást, amikor a kán táborába kommandósokként ereszkednek le kötélen a sötét ruhás harcosok.
Az operaénekesek teljesítménye magával ragadta a főpróba közönségét, ahogy a Poloveci táncok balettbetét is. Kaszjan Golejzovszkij koreográfiáját Jurij Grigorovics felújításában fiatal táncosok mutatják be. Az operát több szereposztásban játsszák egy héten keresztül.


Alekszandr Borogyin szerzeményét, amelyet először 1890-ben vittek színre a szentpétervári Mariinszkij színházban, most, - hogy élvezhetőbbé tegyék a közönség számára, - mintegy másfél órával lerövidítették. A lendület itt-ott még megtörik, az előadás azonban még sokat fog fejlődni - mondták a szakemberek.


Már csak a moszkvai Nagyszínház közönségére vár, hogy eldöntse, ilyen Igor hercegre számított-e, vagy sem. A várakozások nagyok, hiszen Jurij Ljubimov rendezéséről van szó. Az operát június 16-én egyenes adásban fogják közvetíteni a Bolsoj honlapján (www.bolshoi.ru).

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása