POSZT 2013: Vitát tartottak a TAO-támogatás sorsáról

Folytatódni fog a szakmai vita az előadóművészeti szervezetek TAO-támogatási rendszerének finomhangolásáról - hangzott el a Pécsi Országos Színházi Találkozón tartott pénteki beszélgetésen, amelyen Halász János kulturális államtitkár elmondta: a témában várják a szakmai szervezetek javaslatait, majd ezek nyomán ősszel tartanak újabb egyeztetést.

A színházigazgatók, szakmai szervezetek képviselői és szakmabeliek részvételével megtartott beszélgetés az előadóművészeti szervezetek TAO-támogatásával kapcsolatos anomáliákról, a szabályozás költségvetési és kultúrpolitikai hatásairól szólt.
Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy ha a szakmai szervezetek részéről felmerül a módosítás igénye, akkor a párbeszédet folytatva, konszenzus nyomán, ha szükséges, módosulhat a törvény.
A színházak a jegybevételük 80 százalékának erejéig vehetik igénybe a TAO-támogatás adta lehetőséget. A beszélgetésen felvetődött: érdemes-e a kisebb és nagyobb színházak között valamilyen kiegyenlítő rendszeren gondolkozni. Mint az államtitkár elmondta, 3-4 modellt is meg kell vizsgálni, mielőtt eldöntik, melyik lehetne jó.

 

ketten

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, Halász János

 

Halász János felidézte, hogy a törvényt legutóbb áprilisban, azelőtt pedig tavaly decemberben módosították. Fontos változásnak nevezte többek között, hogy a TAO-támogatásként érkező összegből közvetlenül már nem lehet közvetítői díjat fizetni. Hangsúlyozta: a TAO-kedvezmény fontos támogatás-politikai eszköz a magyar előadóművészeti szervezetek területén. 2012-ben mintegy 11 milliárd forint támogatás jutott ebben a formában az előadóművészeti szervezeteknek. Voltak azonban olyan szervezetek, amelyek Makaóban vagy Mexikóban produkáltak milliárdos jegybevételt, amely után igénybe vették a kedvezményt. Ebben az ügyben már léptek, a módosítások nyomán már csak Magyarország és az EGT-országok számítanak kedvezményezett területnek. Emellett kezdeményezték a vizsgálatot azoknál a szervezeteknél, amelyeknél kiugró adatok szerepeltek, miközben itthon nem láthattuk a produkcióikat.

 

tobben

Komáromi György, a Radnóti Színház gazdasági igazgatója, Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Kiss János, a Győri Balett vezetője, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke


Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke a TAO-támogatásról presztízsnövelő eszközként, a színházi élet működésének fontos indikátoraként beszélt. Mint mondta, azokat a folyamatokat, melyeket jelez, meg kell vizsgálni, ennek alapján pontosíthatják a rendszert. A szakmai szervezet vezetője a nyilvánosság ellenőrző szerepét is hangsúlyozta a TAO-támogatások igénybevétele terén.

 

vidnyanszky

Vidnyánszky Attila

 

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke felidézte, hogy már annak idején is előrevetítették a csalások lehetőségét, és rámutatott, hogy a mai napig nem tartják megfelelőnek a rendszert. "A mostani törvénymódosítás, amely megtiltja azt, hogy egzotikus országokból hozzunk be TAO-t sem elegendő" - mondta, hozzátéve, hogy maradt további lehetőség a törvény kijátszására.
A támogatási forma hátrányai között a beszélgetésen felmerült a nézőszám kérdésének túlzott előtérbe kerülése. Mint elhangzott, a művészi munkát is befolyásolhatja a magas nézőszámra való törekvés, emiatt vélhetően kevesebb színház vállalkozik például kortárs drámák bemutatására.

Vidnyánszky Attila azzal kapcsolatban is kifejezte ellenérzéseit, hogy "egy halom pénz irányítatlanul, elvek nélkül ömlik be a rendszerbe". Mint mondta, nem tudja, hogy a törvény lényegi módosítása nélkül hogyan lehet ezt megakadályozni.

 

harman
Csáki Judit, Lampl Lajos es a hallgatóság
 

A kulturális államtitkár az MTI-nek nyilatkozva ugyanakkor úgy vélekedett: a két legnagyobb problémát már megoldották, a rendszer tiszta. "Jogilag, törvényileg megléptük azonnal azt a lépést, ami kiszűri az ügyeskedést" - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy most már a finomhangolás zajlik.
Kitért arra is, hogy a regisztrált szervezetek körének áttekintésére hívták fel figyelmüket a szakmai szervezetek. Áttekintik a rendszert, azután egyeztetnek a szakmai szervezetekkel a szükséges lépésekről. Mint megjegyezte, a beszélgetés is a téma fontosságát igazolta. A szakmai szervezetekkel ezt követően, az ősz folyamán értékelik, hogy szükség van-e további törvénymódosításra.

 

 

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása