Semjén Zsolt szerint művészeti kérdés a Kerényi-ügy

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint Kerényi Imre nemrég tett kijelentései az ő őszödi beszédének része volt.

Kerényi Imreelhíresült megjegyzéseivel kapcsolatban tett fel írásbeli választ igénylő kérdést Lendvai Ildikó szocialista képviselő Orbán Viktornak. A május 23-án benyújtott kérdés így szól: „Alkalmasnak tartja-e Kerényi Imrét 2013 . április 23-án elhangzott mondatai után arra, hogy az Ön megbízottjaként feladatkörének megfelelően a tudatos nemzeti közjogi gondolkodást megalapozza és gondoskodjon a magyar kulturális értékek megőrzéséről és fejlesztéséről?”

A kérdésre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes válasza szerint a kormány nem akar a művészeti élet belső vitáiba belefolyni. "Az Ön által az országgyűlési politikai térbe beemelt kérdés gyökerei alapvetően egy, a művészeti szereplők közötti, az értékválasztások eltérőségén és a személyes valóságképek különbözőségén alapuló vitához visznek bennünket. Kerényi Imre az Ön által idézett szavakkal kapcsolatban maga is azt nyilatkozta, hogy „magánemberként vettem részt a rendezvényen, ahol színházi emberek között voltam. Abba a közegbe ez a stílus belefér, nem bántásnak szántam, amit mondtam .”

A Kormány - szemben önnel - nem kíván a művészeti élet belső vitáiba belefolyni, azokat az államigazgatás és a politika mezőjébe vinni. Csodálkozom azon, hogy - szemben korábbi hallgatásával - most fel kívánja emelni szavát egy a közéletben szerepet vállaló személy megnyilvánulásai miatt".

 A levél tanúsága szerint Semjén úgy gondolja, a buzizás volt Kerényi Imre őszödi beszéde. "Ön nem tiltakozott frakcióvezetőként, amikor Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédet. Sőt azt nyilatkozta később, hogy „az őszödi beszédben nem az volt a hiba, ami elhangzott, hanem az, hogy nem nyilvánosan hangzott el” . Ön azon sajnálkozott, hogy az olykor nyomdafestéket sem tűrő sorokat nem hallotta mindenki. Ön 2009-ben az MSZP elnökeként az offshore cégekkel kapcsolatban úgy fogalmazott „én egyenlő mércével szeretnék mérni, és ezt az egyenlő mércét várom minden oldalról”. Ebben egyetértek Önnel" - zárul a válasz.

 

A témában Parti-Nagy Lajos is írt az FN24.hu jegyzetében: "Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke visszavárja a Nemzeti igazgatóját, ha ugye azon a Budapesten, mint mondotta volt kegyes videóüzenetében, „túlságosan meleg lenne a helyzet”. Szegény Vidnyánszky, nem tudom, ingatta-e a fejét, nem hiszem. Kerényi buzizásán legalább volt volna mit kikérni, már ha ott rögtön kikérte volna, de ezzel a sudribunkó szellemességgel, roppant  nehéz mit kezdeni. Mármint nehéz volna, ha volna rá szándék" - kommentálta a történteket az író.

 

Forrás: MTI, FN24.hu

süti beállítások módosítása