Látványtér 2013 - Bujdosó Nóra és Khell Csörsz lett a legjobb tervező

Látványtér 2013 – Az Év Díszlet- és Jelmeztervezője címmel nyílt kiállítás az elmúlt évad előadásaihoz készült látványtervekből, jelmezekből, előadásfotókból június 8-án a Pécsi Galéria és Pincegalériában. A rendezvényen arra is fény derült, ki lett az Év Jelmez-, illetve Díszlettervezője.


Ez évben negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága - elsősorban színházi látványtervezők részvételével - azt a tárlatot, amelyen az elmúlt színházi évad előadásaihoz készült látvány - és jelmeztervek, makettek, megvalósult jelmezek, előadásfotók, installációk láthatók.

 

A megnyitón a kiállítás kurátora: Balla Ildikó látványtervező, Kentaur díszlettervező és Egri Márta színésznő köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Haumann Pétert, a Nemzet Színészét, a 13. POSZT egyik színészzsűrijét, aki arról beszélt, miért fontos a tervezők munkája a színész számára. "Emlékszem, hogy a főiskolán volt egy faajtó, ami szinte minden produkcióban hasznosult. Nagyon nagyon régi darab lehetett, ugyanis egyszer észrevettem, hogy az egyik hátulsó lécére tintával jegyezte fel valaki, hogy "nem akarok bemenni, nem akarok bemenni, nem akarok bemenni". Nem mindegy, milyen térbe érkezik a színész a színpadon, otthon várja-e vagy idegenség. Ezért különösen fontos számunkra a tervezők munkája. Egy díszlet nem csak a rendező, de a színész munkáját is megkönnyítheti, vagy megkeserítheti" - fogalmazott Haumann Péter.

 

IMG 0503

 Balla Ildikó, Haumann Péter, Egri Márta, Bujdosó Nóra

 

"Soha nem felejtem el, amikor egy Shakespeare darabban volt szerencsém szerepelni, és az első állítópróbán már látszott, hogy a makett megvalósítása katasztrofális következményeket vonhat maga után. Amikor a díszlettervezőt kérdezték, nem lehetne-e alakítani a terven, néhány tollvonással elintézte a dolgot. Ez a könnyelműség lett a vesztünk. Ha kettőt akartunk lépni a színpadon, jól meg kellett gondolnunk merre megyünk, mert időnként a testi épségünket veszélyeztettük. Emlékszem, hogy egy színésznő, beugrása alkalmával alig hitte el, hogy ezen a terepen lehet közlekedni" - mesélte a színész.

 

Haumann Péter elmondta, a színészek, a háttérdolgozók, a rendező és a tervezőkollégák egy csapatot alkotnak, mind azért munkálkodnak, hogy egy estét ünneppé emeljenek. "Jó megélni veletek az összetartozás érzését" - tette hozzá a Nemzet Színésze a Látványtér kiállítás megnyitóján.

 

Ezt követően Balla Ildikó kihirdette, hogy szakmai szavazás eredményeként ki nyerte el az Év Jelmez-, illetve Díszlettervezője címet. A legjobb  jelmezért Bujdosó Nórát, míg a legjobb díszletért Khell Csörszt díjazták.

 

Bujdosó Nóra az olaszországi Assisiben bemutatott, az Emiliano Pellisari Dance Company számára, Dante Paradiso - Trilogia Divina Commedia című művéhez készített munkájával nyerte el a díjat. Khell Csörsz Ibsen A nép ellensége című darabjának Katona József Színház-beli, Zsámbéki Gábor rendezte előadásához, valamint Spiró György Príma környék című, a Pesti Színházban Marton László által színpadra állított produkcióhoz készített díszletével nyerte el a szakma elismerését.

 

Balla Ildikó azt is elmondta: a 2012-es kiállításra érkezett internetes és a helyszíni közönségszavazatok - mintegy 1000 szavazat - alapján a legjobb díszlettervező díját Czigler Balázs, a legjobb jelmeztervezőnek járó elismerést pedig Horányi Júlia kapta. A kiállítás kurátora arról beszélt: fontos számukra, hogy teret adjanak a fiatal alkotóknak. Bátorították őket arra, hogy jelentkezzenek a kiállításra, sokan részt is vettek munkáikkal a tárlaton, a beérkezett szavazatokból pedig kiderült, a szakma nagy számban szavazott rájuk - fűzte hozzá.


A kiállításról képekben:

 1

1.

 2

2.

3 

3.

4

4.

 5

5.

6 

6.

7 

7.

9

8.

10

9.

11

10.

35 

11.

 12

12.

13

13.

14 

14.

15 

15.

16 

16.

 17

17.

19

18.

20

19.

21

20.

22

21.

23

22.

24

23.

25

24.

26

25.

27

26.

28

27.

29

28.

30

29.

31

30.

32

31.

33

32.

34

33.

 

Megnyitó: 2013. június 8., 17.00

Pécsi Galéria és Pincegaléria
(7621 Pécs, Széchenyi tér 11.)
 
 Fotó és forrás: Színház.hu

süti beállítások módosítása