"A mi mércénk a szakmai alázat" - Évadzáró a Vígszínházban

Évadzáró társulati ülést tartott hétfőn a Vígszínház, a rendezvényen Eszenyi Enikő igazgató értékelte a most záruló szezont. Átadták a színház díjait, és kiderült, Mohácsi János mégsem rendez jövőre a Vígben.


A színház három játszóhelyén megtartott 568 előadást összesen 335 ezren látták. Az igazgató elmondta: 11 bemutatót tartottak, új előadásaik közül a Jóembert keresünk című darabot - amelyet még a pécsi színházi találkozón is bemutatnak - mintegy 30 ezren látták eddig.


Szólt arról, hogy a jövő évadban Büchner, Sütő András, Shakespeare, Jelinek, Arany János és Szép Ernő műveit viszik színre és Alföldi Róbert, Szász János, Marton László, Zsótér Sándor, valamint Forgács Péter dolgozik majd a társulattal. Kitért arra is, hogy az évad második bemutatójának tervezett Iván, a rettentő Mohácsi János rendezésében mégsem valósul meg, mert a művész néhány hete lemondta vígszínházi munkáját.


"Ebben az évadban két nagy veszteség érte a társulatot" - emlékezett Eszenyi Enikő. Felidézte: ősszel Vallai Péter színművészt búcsúztatták, a közelmúltban pedig elhunyt Bárdy György, aki csaknem 50 évig volt a társulat tagja.
Eszenyi Enikő - aki 30 éve a Vígszínház tagja és első igazgatói periódusát tölti a színház élén - emlékeztetett arra, hogy vezetői megbízatása 2014. január 31-én lejár. Hozzátette, hogy jelenlegi munkatársaival együtt újra pályázik. A megkezdett utat szeretné folytatni, nem szeretné, ha megváltozna a színház profilja. "A Vígszínház az utolsó megmaradt budapesti nagyszínház, amely prózai előadásokkal sok százezer ember számára tud kulturális értéket közvetíteni és közösségi élményt nyújtani" - fogalmazott.

 

vig

 

Eszenyi Enikő kiemelte, hogy ha tehet valamit azért, hogy a magyar színházi életben kevesebb legyen az ellentét, a harc, akkor azt meg fogja tenni. "Legyen a mi mércénk a tehetség, a munka és a szakmai alázat" - zárta beszédét.


A Pesti Színházban megtartott eseményen több elismerést is átadtak. A Vígszínház egykori igazgatója, Roboz Imre emlékére alapított díjat, amellyel azokat a művészeket jutalmazzák, akik társadalmi szerepvállalásaikkal is erősítik a Vígszínház jó hírét, idén Csőre Gábor kapta.


Az Ajtay Andor-emlékdíjat - amelyet a társulat titkos szavazatai alapján minden évben az a két színész kap, aki az évadban a legjobb alakítást nyújtotta - Eszenyi Enikő és Mészáros Máté vehette át.


A Vígszínház egykori direktora emlékére alapított Harsányi Zsolt-emlékdíjat Igó Évának ítélték oda. A Varsányi Irén-emlékgyűrűt, amelyet kétévente, a társulat titkos szavazatai alapján adnak át, az idén Majsai-Nyilas Tünde kapta. A Vígszínház színésze, Szathmáry István emlékére alapított A kis csillag is csillag-díjat pedig Péter Kata nyerte el.


A Vígszínházat Gyuriska János, Reviczky Gábor és Szegedi Erika hagyja el, Lajos András, Hevér Gábor és Stohl András pedig csatlakozik a társulathoz.


Csóti József gazdasági igazgató elmondta: 2012-ben nettó 2,1 milliárd forint bevétele volt a színháznak, ebből a közvetlen bevétel - jegybevétel, szponzoráció, terembérlet - 750 millió forintot tett ki, és 450 millió forintot gyűjtöttek társasági adókedvezmény (TAO) alapján, 99,2 százalékban kihasználva ennek maximális mértékét. A színház állami támogatása 900 millió forint volt, amelyből 350 millió forintot fizettek bérleti díjként a fenntartó Fővárosi Önkormányzatnak. Elmondta: a 2012-es mérleg 31 millió forint veszteséget mutat, a 2013-as üzleti terv pedig mintegy 20 millió forint nyereséggel számol.

 

Szólt arról is, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalja a Vígszínház számára nyújtandó 120 millió forint összegű, előrehozott állami támogatást. Erre Csóti József szerint azért van szükség, mert a TAO alapján befogadható támogatást csak az év végén kapják meg, a kölcsönnel az átmeneti időszakot szeretnék biztosítani.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása