Nem hosszabbítanak szerződést a Bolsoj szólótáncosával

Nem hosszabbítja meg Nyikolaj Ciszkaridze szólótáncosi és balettpedagógusi szerződését a moszkvai Nagyszínház; a művész korábban botrányokat okozva fellépett a világhírű teátrum vezetése ellen.


Katyerina Volkova, a Bolsoj sajtószóvivője az Izvesztyija című napilapnak megerősítette, a művész a múlt pénteken megkapta az értesítést arról, hogy szerződése lejárt, június 30. után nem tartanak igényt a munkájára. 


Ciszkaridze szerint meg akarják őt félemlíteni. Az NTV televíziónak azt mondta: nem érti, mi történik, minthogy balett-táncosként státuszban van a Nagyszínháznál és nem kérte felmentését a munka alól.


A hírre a neves művész hívei bejelentették, hogy a Színház téren, a Bolsoj előtt fognak szombaton tiltakozni a teátrum döntése ellen. Úgy tartják, hogy Nyikolaj Ciszkaridze elbocsájtása helyrehozhatatlan károkat okoz az orosz balettművészetnek.

 

csiszkaridze

Fotó: RIAN

 

Jelena Andrijenko, a Nagyszínház vezető táncosa is bírálta a döntést az Izvesztyijának nyilatkozva. Úgy gondolta, hogy a világhírű színház nem engedhetni meg magának, hogy a profikat úgymond elpazarolja. A balerina hangsúlyozta, hogy Ciszkaridze balettpedagógusi munkájáról csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni.


Az utro.ru orosz híroldal emlékeztetett arra, hogy a grúz származású balettművész korábban már panaszkodott arra, hogy ki akarják őt túrni a Nagyszínházból. 2011-ben arról beszélt, hogy szerinte a legjobb művészektől meg akarnak szabadulni. Elmondta, hogy Szergej Filin, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója - aki az idén januárban történt savtámadásban majdnem elveszítette a látását -, még 2011-ben felajánlotta neki, hogy távozzon, de számára a balett egyet jelent a Nagyszínházzal, és azt nem hagyja el.


Az ellentétek Nyikolaj Ciszkaridze és a moszkvai Nagyszínház vezetése között a Szergej Filin elleni támadást követően éleződtek ki. A sajtóban elterjedt a feltételezés, hogy a merénylet mögött a vezető táncos állt, és azt is híresztelték, hogy a színház ezt arra fogja felhasználni, hogy megszabaduljon Ciszkaridzétől.


A kölcsönös vádaskodásokat bírósági eljárás követte. A Bolsoj fegyelmiket szabott ki a balett-táncosra, aki a sajtóban több alkalommal is élesen bírálta a teátrum vezetését. Ciszkaridzénak egy esetben adott igazat a bíróság.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása