Kaposvári színészhallgatóé a legjobb női alakítás díja Sztara Zagorában

A Sztara Zagorában (Bulgária) megrendezett nemzetközi filmfesztivál zsűrije a legjobb női alakítás díját Aglája megformálásáért Móga Piroskának ítélte.


A The Golden Linden (Zlatnata Lipa, Arany Hársfa) nemzetközi filmfesztivált 2013. június 1-5. között rendezték meg a bulgáriai Sztara Zagorában. 12 válogatott európai film versenyzett, a bemutató programban 18 külföldi és bolgár film vetítése adott rövid áttekintést a filmbarátok számára a kortárs filmművészetről.


A nemzetközi szakmai zsűri elnöke a köztiszteletben álló bolgár filmesztéta, Vera Naidenova professzor volt, tagjai Dato Janelidze grúz rendező-tanár, Alena Ivchenko orosz filmszínésznő, Juri Dacsev bolgár forgatókönyvíró és Kovács László magyar dokumentumfilm rendező.

A legjobb női alakítás díját Móga Piroskának ítélte a zsűri, megjegyezve, hogy „a legjobb szereposztási díj” is kijárt volna a magyar filmnek, amelynek rendezője Deák Krisztina. Az igaz történetben egy Ceausescu Romániájából menekült cirkuszos család Nyugaton próbál megkapaszkodni, ahol az anya (Ónodi Eszter) különleges artista számmal arat sikert. A hajánál fogva emelik a magasba, ahol égő fáklyákkal bűvészkedik. Lánya, Aglaja az anyja életben maradásáért való folytonos aggódás közben nő bele a számba, amit anyja balesete után neki kellene átvennie… Az anya, a kislány és a felnőtt, fellázadó Aglaja szerephármasa művészi értékét emelte ki a zsűri indoklásában.

 

Forrás: film.hu

süti beállítások módosítása