"Így jött össze" - Solténszky Tibor a POSZT-válogatásról

Az idei POSZT talán eddigi legvitatottabb versenyprodukciója volt a Csokonai Színház Bolha a fülbe előadása, Vidnyánszky Attila rendezésében. Solténszky Tibor válogatót kérdezte erről a Népszava. Lapszemle.

 

A Népszava cikkéből:


Solténszky Tibor dramaturg a bírálatokról szólva elmondta, többségükben inkább ideológiai/politikai természetűek, vagy ízlés-határátlépést emlegetnek. A Vidnyánszky Attila rendezte versenyelőadás, a Bolha a fülbe kapcsán leszögezte: "Egy alkotónak alapvető joga, hogy bizonyos kérdésekben véleményt nyilvánítson. Nem hiszem - még ha én politikai szempontból mást gondolok is az unióról, mint amire az előadás utal -, hogy az előadás megítélésénél ezt figyelembe kellett volna vennem. Szerintem egyébként ezek a politikai természetű utalások alapvetően nem zavarják meg az előadást. Amikor én láttam a produkciót Debrecenben, még több ilyen jellegű utalás szerepelt benne emlékeim szerint, azóta valószínűleg sok minden a helyére került" - mondta Solténszky Tibor.


soltenszky

A dramaturg szerint a "brüsszeli jelenet" végén az alföldi betyár ruhába öltözött Trill Zsolt ostorpattogtatása, valamint 'má' megént nekünk kell rendet raknunk Európában...' szövege éppen a magyar küldetéstudatot ironizálja. Riporteri felvetésre, miszerint sokak szerint ez egyáltalán nem irónia, így fogalmazott: "úgy látszik, ha politikai kérdésekről van szó, az embereket elhagyja a humorérzéke."

Solténszky Tibor az interjúban elmondta: válogatóként egyáltalán nem érzett nyomást, hogy több vidéki előadás legyen jelen a találkozón, mint korábban, és nem volt elvárás a kiegyensúlyozó szándék.

"Valahogy így jött össze. A Magyar Teátrumi Társaság azért szállt be a POSZT tulajdonosai közé, hogy a vidéki színházak megmutatkozását segítse a találkozón, de az általuk is megfogalmazott felhatalmazásunk arról szólt, hogy a legjobb lelkiismeretünk szerint válogassunk, és ennek igyekeztünk megfelelni" - mondta Solténszky Tibor.

 

Forrás: nepszava.hu

"Sose lehet eleget lőni" - A Bolha a fülbe rendhagyó szakmai beszélgetéséről itt olvashat.

 

süti beállítások módosítása