Ötvenezer látogatót várnak a Győrkőcre

2013. június 11-én, kedden délelőtt tartotta utolsó előadását a győri Vaskakas Bábszínház a 2012/2013-as színházi szezonban. Júliusban azonban mégt egy nagy feladat vár a társulatra: 50 ezer gyereket várnak a saját szervezésű Győrkőcfesztiválra.


Az évadot a tengerentúlon kezdte a győri bábszínház társulata: 2012 októberében három héten keresztül az Off Broadway-n játszották A suszter álma, valamint Metamorfózis című előadásukat, mindösszesen 17 alkalommal. A sikeres amerikai turné után idehaza is megkezdődött a munka: az évadban 286 előadásukat mintegy 25 000 néző látta a Vaskakas színpadán.

dodolle
A szezonban öt bemutatót tartottak. Elsőként Kocsis Rozi állította színpadra a Dödölle című, 3 év alatti gyerekeknek szóló előadást, melyet a Mikulás a világ körül követett, Ujvári Janka rendezésében. A Vaskakas főrendezője, Tengely Gábor két előadást jegyzett az évadban: 2013 januárjában Kiss Ottó versei alapján született meg a Csillagszedő Márió című produkció, melyet áprilisban a magyar népmeséket feldolgozó Vas Laci! követett.

 

Ez utóbbi sikerrel vendégszerepelt májusban a kecskeméti Ciróka Bábszínházban, a Magyarországi Bábszínházak XI. Találkozóján, melynek szakmai zsűrije – Schilling Árpád rendező, Tasnádi István író és Veres András bábrendező – az évad egyik legfontosabb előadásaként értékelte a Vas Laci!-t. A szezon zárásaként hosszú idő – három évad – után ismét felnőttek számára hozott létre új produkciót a Vaskakas: a Leányálom Kft.-t Pelsőczy Réka, a budapesti Katona József Színház színész-rendezője állította színpadra.

 

vas laci


Az évadban két új taggal bővült a Vaskakas társulata: Csillag Botond a szabadúszást adta fel a bábszínházért, míg Rácz Panni a kaposvári Csiky Gergely Színházból szerződött Győrbe. Gyakorlaton szerepelt a Vaskakasnál a Kaposvári Egyetem két végzős színművész-hallgatója, Gergely Rozália és György Zoltán Dávid. S mivel a gyakorlat mindkét fél örömére és épülésére szolgált, 2013 szeptemberétől mindketten a Vaskakas Bábszínház szerződött művészei lesznek.

vaskakas
Az 2013/2014-es – szezonra öt premiert terveznek: Kolozsi Angéla Gimesi Dóra: A mindentlátó királylány, Ujvári Janka Kocsis Rozi: Jégvirág cukrászda, Tengely Gábor Pallai Mara: Hany Istók című színművét rendezi, Kocsis Rozi pedig Kormos István: A pincérfrakk utcai cicák című kötetét viszi bábszínpadra. Nem maradnak új előadás nélkül a legapróbbak sem: Tengely Gábor Bababa címmel hoz létre 3 év alatti gyerekeknek szóló produkciót.

S noha a 2012/2013-as szezon elvileg befejeződött, a társulatra még egy feladat vár: július első hétvégéjén ismét játszótérré változik Győr egész belvárosa, hiszen itt van – immár hatodik alkalommal – a Győrkőcfesztivál, mely a gyerekek számára továbbra is ingyenesen kínál kikapcsolódási lehetőséget. A fesztiválra a szervezők – a Vaskakas társulatának tagjai – az idén is nagyjából 50 000 látogatót várnak.

Forrás: Vaskakas Bábszínház

 

süti beállítások módosítása