'Titokkal teli lénye volt' - Darvas Ivánra emlékezünk

1925. június 14-én született Darvas Iván, a Nemzet Színésze. Rá emlékezik múltidézőnk.

"Attól tartok, nem vagyok professzionista. Inkább hobbifélém a színjátszás. Még azt is megkockáztatnám, hogy amatőr vagyok. Hiszen a szó azt jelenti: kedvtelésből foglalkozni valamivel."
Darvas Iván

 darvas1

 

Darvas Iván pályájáról:


Darvas Szilárd néven látta meg a napvilágot. Gyerekkorát Prágában töltötte, ahol apja újságíróként dolgozott. Anyja orosz származása révén oroszul, mivel német iskolába járt, németül is megtanult gyermekkorában. A Színiakadémiát nem fejezte be, részben a háború miatt, részben mert már 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. Ekkor veszi fel az Iván nevet, hogy Darvas Szilárd humoristától megkülönböztesse magát. Az ifjú színész ebben a színházban, Anouilh Eurüdiké című drámájának férfi főszerepében debütált. Partnernője az akkor karrierje csúcsán álló Tolnay Klári volt, akivel egymásba szerettek, és később össze is házasodtak. 

 

darvas01
1956, börtön és segédmunka

1946-ban a Művész Színházhoz szerződött. 1949–56 között a Madách Színházban játszott. 1956-ban forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből. 1957 májusában "a Magyar Népköztársaság államrendjének megdöntésére irányuló szervezkedésben való tevékeny részvétel" miatt három évre ítélték. Huszonkét hónapot ült, aztán az első amnesztiával szabadult, 1959. április 4-én. 

A színház természetesen nem vette vissza, ezért segédmunkás lett a metróépítkezésen, majd egy gyárba került műanyag-fröccsöntő munkásnak. Közben hetenként ostromolta beadványokkal a Művelődési Minisztériumot, ahol aztán a színházi főosztály vezetője közölte vele: sem most, sem tizenöt év múlva, és egyáltalán semmikor nem léphet színpadra. 

Végül Aczél György révén Miskolcra, majd a budapesti József Attila Színházhoz került, s az itt töltött két év után, 1965-ben a Vígszínház szerződtette. 

 

darvas
Vígszínház és szabadúszás

A Várkonyi Zoltán vezetése alatt álló intézményben parádés szerepek várták, a teátrum egyik vezető színésze lett. Várkonyi 1979-ben bekövetkezett halála után elárvultnak érezte magát a Vígszínházban. 1985-ig volt tag, aztán a szabadúszást választotta, majd 1993-ban csatlakozott a Törőcsik Mari által alapított Művész Színházhoz. A Művész azonban csupán két évig működött, s ezután Darvas ismét szabadúszó lett. Az utóbbi években vendégként fellépett a Madách Színházban, a Játékszínben és a Komédiumban. 

1990-ben újra politikai szerepet vállalt, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben országgyűlési képviselő lett.

 

Godot
Liliomfi és Raszkolnyikov

Emlékezetes alakítást nyújtott többek közt a Liliomfi, Budapesti tavasz, a Dollárpapa, a Bakaruhában, a Díszmagyar, A tizedes meg a többiek, s Hideg napok, vagy a Szerelem című filmekben. 

Színpadon szinte mindent férfiszerepet eljátszott Rómeótól Don Quijotéig, Popriscsintól, Raszkolnyikovig. Asztrov doktort játszotta a Ványa bácsiban Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán partnereként. Darvas Iván színészi erejére jellemző, hogy két monodrámában is nagy sikere volt: több mint ötszázszor játszotta az Egy őrült naplóját, majd A nagybőgőben, Patrick Süskind darabjában is egyedül hódította meg a közönséget estéről estére.

A Művész Színház tagjaként az ő rendezésében került színre a Godot-ra várva, amelynek Garas Dezsővel együtt főszereplője is volt, 2001-ben pedig Salierit alakította Szolnokon, Peter Shaffer Amadeusában.

 

ketten
Esterházy Péter Kossuth-díjas író az Élet és Irodalomban így méltatta a színdarabot: "Izgalmasnak találom Darvas Salieriként való szerepeltetését. Mert az igaz, hogy Darvas minden, csak nem középszerű, de hát így van tét, Salieri egy valaki, egy nagy középszerű, és nem állítom, hogy itt létrejött volna a Zseni és a Középszer nagy és nem triviális összecsapása, de Darvas teljesítménye ez ügyben nagyon is figyelemre méltó. Az igaz, hogy ő bármit játsszék is, látjuk benne A Darvast."

Hosszú pályafutása alatt elhalmozták kitüntetésekkel, a két Kossuth-díjon túl csaknem valamennyi, színésznek adható elismerésben részesült. 1955-ben és 1967-ben Jászai Mari-díjat, 1978-ban és 1998-ban Kossuth-díjat kapott, 1969-ben lett érdemes művész, 1975-ben kiváló művész. 2001-ben Pro Urbe Budapest-díjat, 2002. október 23-án Nagy Imre Érdemérmet kapott, 2003-ban Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

Darvas Iván jegyezete pályájának kezdetéről:

 

cikkdarvas2

 A cikkre kattintva tovább olvashat.

 

Törőcsik Mari Darvas Ivánról: 

"Minden szakmának vannak kivételes lényei, Darvas Iván is ilyen volt. A színészmesterséget meg lehet ugyan tanulni, de Darvas Iván olyat tudott, amit más nem. Darvas Ivánnak titokkal teli lénye volt, szinte végiglebegte az életét".

 

Forrás: MTI, OSZMI

 

süti beállítások módosítása