Verdi 200 - Az Aida két változatban a Veronai Arénában

Kettős jubileumot ünnepel idén a veronai Aréna: az ókori amfiteátrumban 100 éve rendeznek operaelőadásokat és 200 éve született az arénában legtöbbet játszott szerző, Giuseppe Verdi. Az idei szezon pénteken este az Aidával nyílik meg.


Az új produkciót a híres katalán színházi együttes, a Fura del Baus viszi színre. A hagyományokat tisztelő szervezők hét estén a neves rendező, Gianfranco de Bosio közreműködésével az 1913-as, az alapításkor létrehozott előadást is reprodukálják.

 

A Nabuccót szintén de Bosio rendezésében állítják színpadra, az előadás érdekessége, hogy az idei fesztivál művészeti vezetője, aki évtizedekig tenorként aratott világsikert, Plácido Domingo újabb bariton szerepet, a címszerepet alakítja.
Hugo de Ana elképzelései alapján elevenedik meg a Traviata, Violetta szerepében Elena Mosuc hallható, Valéry Lana Kos és Maria Agresta mellett.

 

verona arena aida

 

Franco Zeffirelli Trubadúr-rendezése visszatér az arénába, a Rigoletto címszerepében Leo Nucci áll színpadra, a világhírű bariton nemrég Budapesten ugyanezt a szerepet játszotta.


Domingo úgy vélte, hogy idén a Verdi "túlsúly" indokolt, mégis műsorra tűzte Marco Letonja szlovén karmester vezényletével Gounod Rómeó és Júliáját, minthogy a híres veronai szerelmesek története sokakat vonz a városba és az arénába.
Mjung Vun Csung vezényletével elhangzik Verdi Requiemje is, az aréna zenekarát és kórusát a velencei Teatro La Fenice énekkarával és muzsikusaival egészítik ki erre az estére.


Három gálaestet is rendeznek, az egyik Verdi, a másik Wagner emléke előtt tiszteleg. Az utóbbit Daniel Harding vezényli, és olyan neves Wagner-énekeseket hívtak meg a koncertre, mint Evelyn Herlitzius vagy Violeta Urmana. A koncerten Domingo is énekel.


A Domingóról elnevezett nemzetközi énekverseny, az Operalia legutóbbi győztesei lépnek pódiumra, a programot az aréna "házi" karmestere, Daniel Oren dirigálja - olvasható a fesztivál honlapján.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása