A Burgtheater igazgatójával tárgyaltak Vidnyánszkyék

Balog Zoltán és Vidnyánszky Attila személyesen találkozott Matthias Hartmann-nal, a bécsi Burgtheater igazgatójával, aki kezdeményezte, tartsanak fórumot az európai kultúrafinanszírozásról.

 

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán személyes találkozóra hívta Matthias Hartmannt, a bécsi Burgtheater igazgatóját. A találkozó több levélváltás után, vasárnap valósult meg Budapesten, a Magyar Nemzet beszámolója szerint. Mint ismeretes, Matthias Hartmann február elején több neves osztrák művésszel nyílt levelet tett közzé "a Nemzeti Színház politikailag motivált igazgatóváltása" miatti aggodalmának adva hangot. A találkozón jelen volt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő igazgatója, Andreas Erdmann, a Burgtheater vezető dramaturgja, Ungváry Rudolf közíró, valamint a Színházi Kritikusok Céhének elnökségi tagja, Jászay Tamás, aki jelezte: ezúttal független újságíróként jelent meg. 

 

Matthias Hartmann

Matthias Hartmann

 

Hartmann Vidnyánszky kinevezése kapcsán most kritikát nem fogalmazott meg - meglehet, amiatt, mert őt Franz Morak osztrák szövetségi államtitkár 2006-ban az Ausztriában bevett pályáztatás mellőzésével nevezte ki a Burgtheater vezetőjének -, inkább a magyar független társulatok helyzetéről kért tájékoztatást. Balog Zoltán és Vidnyánszky Attila beszámolójából kiderült: a függetlenek idén több mint 880 millió forint támogatásra pályázhattak, ez az összeg 220 millióval nagyobb a tavalyinál. Balog elismerte: az elmúlt években a költségvetési zárolások valóban hátrányosan érintették a kultúra több területét, így a független színházakat is, ám ez volt az ára annak, hogy az államháztartási hiány csökkenjen, a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást megszüntesse az Európai Unió. 

Matthias Hartmann kezdeményezte: a bécsi Burgtheaterban mutassanak be egy Vidnyánszky darabot és Schilling Árpád egyik előadását, továbbá tartsanak fórumot az európai kultúrafinanszírozásról, kultúrpolitikáról Balog Zoltán és osztrák minisztertársa, Claudia Schmied részvételével - írta a Magyar Nemzet.

 

Forrás: Magyar Nemzet

süti beállítások módosítása