Közel 90 ezer néző a Katona jubileumi évadában

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Katona József Színház, ahol Máté Gábor, a színház igazgatója értékelte az évadot.


Hosszú és sűrű évadon vagyunk túl, s több olyan, fontos előadás született, mely az eddigi visszajelzések alapján mind a közönség, mind a szakma részéről egyértelműen pozitív fogadtatásra talált – mondta Máté Gábor. Az évad egyik lényegi vonulata volt a Katona 30. évfordulójának megünneplése, illetve ezzel együtt a visszatekintés, visszaemlékezés az eltávozottakra. Erre az alkalomra létrehozott előadások – a Notóriusok-sorozat folytatása –, gálaest, kiállítás mellett számos egyéb különleges pillanat jelezte a jubileumot.  

 

mate gaborMáté Gábor, fotó: Magyar Hírlap

 

Máté Gábor elmondta: az évadban 89.819 néző látogatott a Katona három játszóhelyére, ez  13%-os emelkedés az előző évad hasonló mutatójához képest. Ezzel párhuzamosan a tavalyi 95%-os látogatottság 102%-ra nőtt. Beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és sok új nézőt vonzott az évad elején megnyitott K:antin kávézó, emellett szintén plusz vonzerőt jelentettek színház megújult előcsarnokába szervezett programok.

Ebben az évben is központi szerepet kapott a színház ifjúsági programja: a résztvevő fiatalok nem csak a színház működésébe pillanthattak be a foglalkozások során, de saját előadásokat is létrehoztak; ilyen volt többek közt az Hátra arc! című, generációk egymás mellett élésével foglalkozó produkció – emelte ki a színház igazgatója. Szintén a fiatalok, gyerekek felé történő további nyitást jelzi a Katona első kifejezetten családi előadásának bemutatója (Pinokkió), és a decembertől rendszeressé váló hétvégi gyerekprogramok is.

Szó esett a színház külföldi vendégjátékairól: számos produkció iránt intenzív és folyamatos érdeklődés mutatkozik külföldről, így az évad során 10 alkalommal játszottak többek közt Lengyelországban, Németországban és Szerbiában.

A Katona József Színház következő évadát, amelynek bemutatóit augusztusban hirdetik meg, jellemzően kortárs darabok határozzák majd meg. Ősztől egy színművésszel bővül a színház társulata: Kulka János a Nemzeti Színháztól igazol a Katonába.

süti beállítások módosítása