Nagy Viktor a POSZT-ról: "Nem volt nehéz dolga a zsűrinek"

Színvonalas, érdekes, jó hangulatú volt a szombat este zárult Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) - mondta el Nagy Viktor rendező, a szakmai zsűri elnöke az MTI-nek, hozzátéve, hogy a fesztivált nagy érdeklődés kísérte a közönség részéről.

"Ez nemcsak a versenyprogramokra, hanem az off-programokra is érvényes volt" - tette hozzá. Kiemelte: rendkívül színes, sok stílusban és különböző irányzatokban megmutatkozó, gazdag versenyprogramot láthatott a zsűri és a közönség.
Mint mondta, örvendetes, hogy nagyon sok fiatal színész és alkotó került reflektorfénybe, és hogy sok fiatal látogatta az előadásokat. Ez azt bizonyítja, hogy a színház és a fesztivál iránti érdeklődés töretlen, és Pécs nagyszerű helyszíne az ország legrangosabb és legnagyobb színházi fesztiváljának.

 

zsuri

 

Az idei találkozó versenyprogramját két határon túli, hat vidéki és négy budapesti társulat előadása adta. A 12 versenyprodukciót megítélő szakmai zsűri tagja Nagy Viktor mellett Dobák Lívia dramaturg, Füzér Anni tervező, Gyöngyössy Katalin színész, Jászay Tamás kritikus, Zalán Tibor drámaíró és Pawel Szkotak színész, rendező, a Teatr Polski w Poznaniu igazgatója volt.

 

Nagy Viktor a zsűri munkájáról elmondta: döntésükben szerepet játszott, hogy a különböző színházi irányzatoknak helyet adjanak. Hozzátette: a zsűri örömmel fogadta a sok fiatal színész, alkotó előre törését, és ez látszik is az eredményeken. "Bár sok vita volt, a nagy teljesítmények egyértelműek voltak. Nem volt túlságosan nehéz dolga a zsűrinek" - fogalmazott.
Kitért arra is, hogy az előadások közül ugyan jó néhányat már láttak, meglepetést okozott számukra, hogy a sokféle stílus és irányzat együttes megjelenése mennyire hatásos tud lenni.
Mint mondta, amikor a zsűri tagjai beültek egy-egy előadásra, nemcsak azt figyelhették meg, hogy az ő számukra hogyan működik az az előadás, hanem a közönség pozitív reakcióit is érzékelhették, az egészen extrém vagy furcsa stílusú előadásokat is jól fogadták a nézők. "Érdekes módon a közönség és a zsűri ítélete szinte teljesen egybecsengett, az előadás stílusától függetlenül" - jegyezte meg.

 

Az idei találkozó versenyprodukcióit Solténszky Tibor dramaturg, rendező és Szigethy Gábor író, rendező, színháztörténész választotta ki. Az idei válogatásról szóló kérdésre Nagy Viktor elmondta: a szakmai zsűrinek a válogatás megítélése, kritizálása nem dolga. "Ezeket a darabokat válogatták a POSZT-ra, akkor ezeket kell értékelni" - fogalmazott a zsűri elnöke.

süti beállítások módosítása