„Rengeteget tanultam magamról” - Járó Zsuzsa az AlkalMátéról

Az AlkalMáté Trupp első előadása tíz évvel ezelőtt volt Zsámbékon, a Színházi Bázison. Három évvel ezután Máté Gábor első egyetemi osztályából összeállt alkalmi társulat elhatározta, hogy nyaranta valamelyik osztálytárs életéből előadást készít. Hét éve Járó Zsuzsával indult ez a sorozat, aki a kezdetekről mesél.


Ennek az élveboncolásnak te voltál az első alanya. Volt bármi fogalmad arról, hogy milyen is lesz az előadás?
Nem, fogalmam sem volt róla. Emlékszem, a Kamrába mentünk át, Máté Gábor ott húzta ki a nevet. Körbeálltuk Gábort – nem volt ott mindenki, de a többség igen. Arra emlékszem, hogy amikor kihúzta, megláttam egy J betűt. Csendben maradtam végig, nagyon lapítottam, valahogy tényleg benne volt a levegőben, hogy én leszek a választott.

Máté Gábor azt mondta, nagyon szerencsésen jött ki a sorsolás, mert addig te éltél a legtöbbet...
Én vagyok a legöregebb a lányok közül, sőt majdnem az osztályban is, egyedül Mészáros Máté idősebb nálam. Tizenhat éves koromtól stúdióztam Nyíregyházán, Verebes István igazgatása idején, utána jött az Új Színház. Amikor a főiskolára bekerültem, már túlestem egy házasságon is. Tényleg sok minden történt velem. A többiekhez képest lehet, hogy sokat éltem, de valójában azt sem tudtam, mi történik velem.

jaro zsuzsa

 

Hogy élted meg az előadást?
Rengeteget tanultam magamról, ahogy szerintem mindenki, aki már sorra került. Talán azoknak is hasznos lenne egy előadáson keresztül rátekinteniük az életükre, akik nem színészek, csak feldolgozatlan problémákkal küzdenek.

A te előadásod 2007-ben volt. Azóta született egy gyereked,  már nem vagy az Örkényben, megváltál Egertől...
Akkor jöttem el az Örkény Színházból, utána öt évet töltöttem Egerben, aztán megszületett a kislányom, és közben átszerződtem a Vígbe. Ha most lennék soros már másról szólhatna az én előadásom. Örülök, hogy már nem kell összeszedegetni az én életmorzsáimat, már annyi mindenen mentem keresztül, hogy nem is tudom, mire fókuszálnánk.

 

Mi változott 2007 óta?

Sokat lágyultam azóta, sokat értem, sokat visszavettem a harciasságomból. Emlékszem - ez nagyon jellemző -  kaktuszt kaptam ajándékba a premieren. Nagyon tüskés vagyok, voltam.

Idén Száraz Dénes lesz terítéken...
Számomra Dénes mindig olyasvalaki volt, akinek jó a közelében lenni, akinek jó a kisugárzása, soha nem éreztem benne semmi rosszindulatot, még a legzaklatottabb időszakaiban sem. Önazonos ember, ami a szívén, az a száján.

Végigcsinálod?
A tizennégy évet? Én végig!

 

Az AlkalMáté Trupp idén a Jurányiba költözik!

 

Forrás: Orlai Produkció

 

süti beállítások módosítása