Cigánytábor az égbe megy - Kaposvári vendégjáték a Városmajorban

Június 22-én, szombaton 20.00 órakor a Városmajori Szabadtéri Színpadon látható a kaposvári Csiky Gergely Színház zenés balladája, a Cigánytábor az égbe megy, a Söndörgő együttes közreműködésével.

cigánytábor 010
Az alkotók ajánlója:
„Kóborlunk, vándorlunk… Se vége, se célja.
Még a szerelemre se marad időnk.”

 

Lojko Zobart, a lótolvajt, aki gyerekkorában holdharmatot ivott, védelmezik a hegyek, és elkerüli a puskalövés. De a végzetes szerelmet nem kerülheti el. Ahogy Rada, a boszorkányos szépségű cigánylány sem. Mert a vadlónak acélzablára van szüksége. De nincs az a ló a földön, melyen az ember elmenekülhetne önmaga elől. „Hová megyünk folyton? Se vége, se célja. Még a szerelemre se marad időnk. És közben: olyan szörnyen szeretünk – teljes szívünkből. Az embernél erősebben csak a ló tud szeretni. És mi? Hogyan fizetjük vissza neki ezt a nagy szeretetet? Korbácsoljuk. És ő még erősebben szeret minket. Értitek ezt? Alig hiszem… Mindenben csalódsz. Csak a szabadságban nem. Már sokakkal ez történt. Még Lojko Zobarral is.”

 

 

A zenés ballada a szabadságról és a minket körülfonó kötelékekről regél. Cigány ballada nem létezhet igazi muzsika nélkül. A Cigánytábor az égbe megy című előadás hangulatának a Söndörgő együttes tagjai adnak különleges ízt: élőben játszanak autentikus cigányzenét a színpadon.

 

 

Szőcs Artur rendező a darabról:

 

"Régen láttam a filmet, és szándékosan nem néztem meg újra. Az alapmű eleve egy novella, azt dolgozta fel a moszkvai cigányszínház, és ezek alapján készült az említett film. Mi 2013-ban, a színpadon egészen más nyelvet fogunk használni, mint a filmesek negyven évvel ezelőtt a moziban. A saját nyelvemen akarok megszólalni. Olyan szennyes a politika, akármerre nézek, hogy a színházban több akarok lenni annál. Szellemesebben és árnyaltabban kell fogalmaznom, nem pusztán „aktualizálnom” egy problémát.

 

cigánytábor 006

 

Például a cigány-problémát. Vagyis az a dolgom, hogy visszataláljak a gyerekkoromhoz, amikor a húgommal felépítettünk egy világot, és abban a teljes és végtelen világunkban játszottunk elfelejtve minden mást. Ezt szeretném felépíteni most a kaposvári színpadon. Ebben a világban szeretnék játszani, ebbe a játékba hívtam a színészeket, és ebbe hívjuk be a nézőket is. Együtt szakadjunk ki abból a sárból, amiben élünk."

 

süti beállítások módosítása