Gobbi Hildával éjszakázhatunk a Színészmúzeumban

2013. június 22-én ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája. 

A Bajor Gizi Színészmúzeumban már 15 órától az intézmény alapítójára, a 100 éve született Gobbi Hildára emlékeznek mesével, zenével, előadás-felvételekkel.


Itt a részletes program:
 
15.00 -18.00 Boszorkány-szombat

A Bajor Gizi Színészmúzeum a Múzeumok Éjszakáján is 100 éve született alapítójára, Gobbi Hildára emlékezik. A színésznő 23 éves korától játszott híres, öreg boszorkányokat és több alkalommal kölcsönözte hangját rajzfilm-boszorkáknak. Ezekhez a szerepekhez kapcsolódik délutáni családi programunk: kézműves-foglalkozás keretében lesz bibircsók és vasorr készítés, pókhálószövés, varázstükör. Fekete körmök és fekete macskák, akadályverseny sütőlapáttal, seprűvel és „mérgezett” almával. „Nadragulyasüti, bürökszörp és macskagyökér.” Filmvetítés. (A program a helyszínen vásárolt karszalaggal vagy 800 Ft/fő (felnőtt), 600 Ft/fő (gyermek), 6 év alatt ingyenes Családi jegy (legalább 2 felnőtt, két gyerek) 500 Ft/fő jegyekkel látogatható).

18.00-01.00 Gobbi Hilda 100

Részleteket láthatnak olyan előadásokból, mint Vörösmarty Csongor és Tündéje, Tennessee Williams Üvegfigurák-ja, Csokonai Vitéz Mihály Dorottyája, Schwajda György A szent család-ja Spiró György Csirkefeje. Középpontban az örök öregasszony: Gobbi Hilda.

 

gobbi


18.00 „Kalapom-pom-pom, kalapom-pom-pom a fejemre borítom”

Tordai Hajnal jelmeztervezőt életmű-kiállításához kapcsolódva zenés kalapbemutatóval köszöntik. A mdellek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai és művészbarátai. A program háziasszonya Takács Nóra Diána, az Örkény Színház tagja.

19.00 QR – a jövő múzeuma

Hozzon magával okostelefont!!! Gobbi Hilda egykor a múzeum falait rengeteg fotóval borította pályatársairól. Ma az élményhez elég egy okostelefon. Az apró, labirintusszerű jelek mögött egy egész kiállítás rejtőzhet. Ezen az éjszakán a múzeum állandó kiállításának néhány pontján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak segítségével próbálhatják ki azt az új androidos alkalmazást, ami lehetőséget nyújt a műtárgyakról további információ szerzésére. Új titkok tárulnak fel! A játékos kedvű látogatók helyszínen való regisztráció esetén egy nyereményjátékban vesznek részt!

 

bajor szineszmuzeum


19.30 „Álmaimban valahol…”

Gobbi Hilda születésének idejét, a 20. század 1910-es éveit korabeli slágerek segítségével elevenítik fel. Akik megidézik a kort: Scheer Lívia operaénekesnő és Hajdú László színművész.


21.00 „Kalauz Jutka” – Zenés pitypalaty

Egri Márta Átrium Színház-beli estjének részletei a múzeum alapításának idejére, az 1950-es évek elejére röpítik a nézőt. Az Orlai Produkciós Iroda támogatásával megszületett produkcióban a vidámnak tűnő dalok mögött felsejlik a korszak tragikus valósága is.

 

Az OMIKE Művészakció operatársulata


22.00 Értékmentők – az OMIKE színháza 1939-1944

Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan az Országos Magyar Izraelita Kulturális Egyesület működésének színházi tevékenységével ismerkedhetnek meg a látogatók. Vidám slágerekkel és szórakoztató történetekkel idéznek fel egy olyan kort, ami egyáltalán nem volt csupa móka és kacagás: az 1939 és 1944 közötti időszakot. Megemlékeznek arról az összefogásról, amelyben színházi emberek és közönségük együtt tettek azért, hogy a színpadról leparancsolt művészek méltó megélhetéshez juthassanak. Az Értékmentők – az OMIKE színészei kiállítás szellemében Gyarmati István zongorista játszik majd népszerű kuplékat az érdeklődőknek. A dalok között anekdotákkal, szórakoztató történetekkel idézik azt a csaknem 200 nagyszerű színészt, akiknek a kiállítás is emléket állít: Alfonzót és Ascher Oszkárt, Beregi Oszkárt és Gáti Józsefet, Hidas Hédit és Kelen Dórát, Kellér Dezsőt és Mányai Lajost, Palotai Erzsit és Ráday Imrét, Salamon Bélát, Simon Zsuzsát és a többieknek. A történeteket Fejér Máté színész tolmácsolja.

23.00 Vendég a Rózsavölgyi Szalon – Bársony Bálint és barátai koncertje

Az egy éve nyílt belvárosi összművészeti előadóhely állandó vendége Bársony Bálint, az Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző. Zenésztársaival a ’20-as-’60-as évek ismert slágereit játssza – zenei stílushatárok nélkül. Vendég: Polyák Lilla.

süti beállítások módosítása