'Nem volt szükség megalkuvásra' - A Kolibri évadáról

Gazdag program jellemezte a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház most záruló évadát - idézte fel Novák János igazgató, aki azt is elmondta: a nézőszám emelkedett, amellett, hogy a kísérletezésnek is helyet adtak.


Az idei évad nagyon gazdag volt eseményekben - mondta Novák János, kiemelve, hogy a sokféleség és a hatékonyság jellemezte munkájukat, számos pozitív visszajelzést kaptak.


Mint hangsúlyozta, az idei szezonban sikerült a nézőszámot és a bevételt is növelniük, ehhez azonban nem volt szükség megalkuvásra: kísérletező, innovatív évadot zárhatnak. Thomas Mann Mario és a varázsló című művét, a Ljudmila Ulickaja írása alapján készült Százlábúak láb alatt című előadást, Győri Katalin Delete című darabját, a Paul Gallico művéből készült Macska voltam Londonban című zenés mesejátékot, valamint Collodi-Fontanelli Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab című darabját mutatták be az idei évadban. Ez mind más stílus, más nézőréteget és korosztályt szólít meg, mindegyik darab a saját műfajában eredeti és érdekes - tette hozzá.

 

novak janos

Novák János (fotó: nol.hu)

 

Kitért arra, hogy ebben az évadban zárult a Platform 11+ európai uniós program; a négyéves együttműködés keretében Európa 11 országában 13 színházzal dolgoztak együtt. A cél a kiskamaszoknak szóló művek létrehozása volt. Drámapályázatot írt ki a színház: a korosztály számára eredeti darabok születtek, köztük volt a Delete, amelyet az idén mutattak be, a jövő évadban pedig Kiss Márton Csöngő című művét tűzik műsorra.

Novák János kiemelte: négy évvel ezelőtt nem nagyon voltak magyar ifjúsági darabok, ma pedig már nemcsak hogy vannak, de egy részüket külföldön is játsszák. Mint mondta, a Small Size elnevezésű, a legkisebb gyerekeknek szóló darabok készítését célul kitűző európai uniós programjuk folytatódik. Ennek keretében mutatják be szeptember 14-én a Pont, pont vesszőcske című előadást, Barbara Kölling rendezésében, Tisza Bea, Czupi Dániel és Ruszina Szabolcs szereplésével.

 

Az igazgató hangsúlyozta: a Kolibri Színház egyedülálló abban, hogy minden korosztály számára többféle darabot kínál, és minden évadban arra törekszenek, hogy életben tartsák, meglepetésekkel frissítsék ezt a gazdag repertoárt.


A jövő évad első felében mutatják be Jan Sobrie-Geert Vandyck Remember me című művét Németh Ákos rendezésében, és a Jo Nesbo könyvéből Doktor Proktor, avagy támadnak a Holdkaméleonok címmel készült előadást Novák János színrevitelében. 2014 első felében Kiss Márton munkája mellett az ausztrál Stefo Nantsou és Tom Lycos Brat Camp című darabját Stefo Nantsou állítja színpadra. A tervezett bemutatók között van Weöres Sándor Bóbita című művének színrevitele.


A színházi nevelésről szólva Novák János elmondta, hogy a Kolibri a fővároson kívül, országosan is jelen van, a most záruló évadban 42 települést értek el produkcióikkal. Ifjúsági előadásaik után drámafoglalkozásokat tartanak, a tanároknak műhelyeket szerveznek.

 

A színház három játszóhelyén 492 előadást tartott 99,73 százalékos nézettséggel, 47 ezer 554 néző előtt. Összesen pedig 551 előadásuk volt, amelyet 52 ezer 743 néző látott - mondta Novák János, hozzátéve, hogy 2012-ben a színház mintegy 420 millió forintból gazdálkodhatott, csakúgy, mint az előző évben.


Az évad végén most is odaítélték a társulat elismeréseit: a Kolibri hölgy idén Alexics Rita, a Kolibri úr pedig Mult István lett.
A jövő évadtól a társulathoz szerződik Czupi Dániel és Fehér Dániel.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása