Kerüli a kényes kérdéseket a Bolsoj vezetősége

Négy opera- és három balettbemutatóra, valamint számos külföldi vendégszereplésre készül a moszkvai Nagyszínház a következő, 238. szezonban - derült ki a programot beharangozó csütörtöki évadzáró tájékoztatón, amelyen a világhírű teátrum vezetői kerülték a színházzal kapcsolatos kényes kérdéseket.


Bár a Bolsoj szóvivőjének bejelentése szerint még nyitottabbá vált a közönség felé - a Facebookon és annak orosz megfelelőjén, a V Kontaktye elnevezésű közösségi oldalon is elérhetővé vált -, Katyerina Novikova a színházból távozni kényszerülő Nyikolaj Ciszkaridze vezető balett-táncossal kapcsolatos kérdésre értésre adta, hogy nem a problémákról, hanem a tervekről akarnak beszélni. (A teátrum vezetése nem hosszabbította meg az őt élesen bíráló Ciszkaridze szerződését.) 


Több fiatal orosz újságíró rossz néven vette, hogy kérdéseikre nem kaptak választ és a színház ügyeiben igencsak járatos idősebb kollégáik sem csak a jövő évad terveiről kérdezték a Bolsoj vezetőit.

 

bolsoj

 

A Trud című orosz lap munkatársa például arról érdeklődött: igaz-e az a színházi pletyka, hogy a Jurij Ljubimov rendezésében június 8. és 16. között bemutatott és mintegy másfél órával lerövidített Igor herceg című operát vissza akarják állítani eredeti hosszúságában. Vaszilij Szinajszkij, a Bolsoj zenei igazgatója és vezető karmestere diplomatikusan annyit válaszolt: egy ilyen opera színpadra állítása igen költséges.


Anatolij Ikszanov, a moszkvai Nagyszínház vezérigazgatója később közölte: neki kimondottan tetszett a modern felfogásban bemutatott Igor herceg, de nem tudott bővebb információval szolgálni arról, folytatódik-e az együttműködés a világhírű orosz rendezővel.


A Bolsoj 2013-2014-es évadában Wagner A bolygó hollandi című művét a német Peter Konwitschny rendezésében újítják fel és mutatják majd be októberben, decemberben a brit Adrian Noble állítja színre Verdi Don Carlos című operáját.
Galina Sztyepanyenko, a moszkvai Nagyszínház balett-társulatának megbízott művészeti igazgatója elmondta, hogy három nagy feladat vár az új évadban a társulatra. Pierre Lacotte francia koreográfus-díszlettervezővel például Marco Spada kétfelvonásos balettjének november 8-ra tervezett bemutatójára készülnek.


Sztyepanyenko elmondta, hogy Szergej Filint, a balett-társulat januárban kénsavval lefröcskölt, súlyos arc- és szemsérüléseket szenvedett művészeti vezetőjét a tájékoztató napján műtötték meg újra Németországban. Mint kiderült, ez volt a 18. beavatkozás a támadás óta. Katyerina Novikova, a teátrum szóvivője hozzátette, hogy Filin orvosai óvatosak, nem nyilatkoznak arról, mikor térhet vissza a munkába a művész, aki csaknem megvakult. Egyelőre csupán a jobb szemével lát, azzal is csak 10 százalékosan.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása