Szent György és a Sárkány - Centenáriumi Weöres bemutató Szombathelyen

Weöres Sándor: Szent György és a Sárkány című drámáját a szerző 100. születésnapján, 2013. június 22-én mutatta be a Weöres Sándor Színház Valló Péter rendezésében. Az előadás előtt megtartotta alakuló ülését a Weöres Sándor Asztaltársaság is.

Díszbemutatót tartottak:

 

Weöres Sándor Szent György és a sárkány című tragikomédiájának díszbemutatójával folytatódtak a megemlékezések az író születésének századik évfordulója alkalmából szombaton Szombathelyen.


Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója köszöntötte a centenáriumi díszbemutatóra érkezőket. Mint mondta, a közönség a bemutató láttán eldöntheti, hogy a színészeknek sikerült-e megtalálni azt a létrát, amely a költő szavai szerint is a földtől az ég felé vezet. Az előadás ősztől bérletben is megy majd. 

 

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely egyéni országgyűlési képviselője köszöntőjében szintén a költő szavait hívta segítségül. "Ne várj csodát. Mert a csodás ígéret teljesül anélkül, hogy csoda történne" - idézett A teljesség felé című kötetből, utalva arra, hogy Szombathelynek régi vágya, a helyi politikának pedig közös ígérete volt annak a színháznak a létrejötte, amely két esztendeje már Weöres Sándor nevét viseli.

Szombathely kétezer éves kultúrája várta és követelte a színházat, nem csoda következett be, de egy csodás ígéret teljesült azzal, hogy ez a színházfelépülhetett - mondta a miniszter.

 

weöres sandor

 

Weöres Sándor a Szent György és a Sárkányról:


A költő így vall 1965-ben született művéről: „…nem végzetdráma, hanem az emberek kavarta viharok futása, különböző célok küzdelmének következményeként örök-forgású örvénnyé kavarodva. Sem a sárkányölő Szent György, sem a sárkány hívei nem diadalmaskodnak végérvényesen, mert mikorra győzne valamelyik, az örvény már másutt és másként sodor. Itt nem győz más, mint az a forró atmoszféra, mely mindent szerelmesen fojtogat és mindent gyilkosan fölemészt, de könyörtelen örök forgásában mégis a szakadatlan életet jelenti.”

Arról pedig, hogy mit kíván üzenni drámájával a közönségnek, ekképp beszélt egy rádióinterjújában: „Azt, hogy az élet sokkal bonyolultabb, sokkal ellentmondásosabb, mint ahogy mindennapjainkban érzékeljük. Annyi sárkánnyal kell a ma élő embernek és a ma élő fiatalnak megvívni, erre vonatkozik tulajdonképpen a darab. Megoldást nem ad, csak az ellentmondásokat, az ellentéteket, a kérdéseket veti fel. A megoldást a saját életének megfelelően mindenkinek saját magának kell megtalálni.”

 

Képek a Szent György és a sárkány próbáiról:

 

136717

1

136718

2

136719

3

136723

4

136724

5

136726

6

136727

7

136729

8

136730

9

136733

Fotók: Mészáros Zsolt, wssz.hu

 

A szűzies Giorgio lovag szerepében vendégként Fekete Ernőt láthatja a közönség, Cannidast, Silene királyát Trokán Péter játssza. Ingaganga, a százéves anyakirályné: Kiss Mari. Uttanganga, királykisasszony: Nagy Cili. Lauro, a király unokaöccse: Czukor Balázs. Isbel, hercegnő, Lauro féltestvére: Sodró Eliza. (A fiatal színésznő a kaposvári egyetemről érkezik a társulathoz.) Miron, a Sárkány főpapja: Jordán Tamás. Sirio, silenei lovag: Kálmánchelyi Zoltán. Athanas, a király miniszterere; valamint Drinus réthor, nyomorék: Orosz Róbert. Bardanes, a király minisztere; valamint Batrach, kocsmáros és hajós: Szerémi Zoltán. Lydia, Cynthia, Barbara, udvarhölgyek, a Sárkány jegyesei: Fekete Linda, Varga Dóra, Korponay Zsófi. Nella, piaci árusnő: Alberti Zsófi.


Weöres Sándor Asztaltársaság alakult


A szombati díszbemutató előtt, 17.00 órától tartotta alakuló közgyűlését Szombathely meghatározó közéleti személyiségei által életre hívott Weöres Sándor Asztaltársaság.

Részlet a társaság alapszabályából:


„A Weöres Sándor Asztaltársaság az alapító tagok elhatározásából Weöres Sándor szellemi örökségének ápolására, megismertetésére, szellemiségének bemutatására, az ezekkel kapcsolatos tevékenységek ösztönzésére jött létre.

A WSA célja, hogy Magyarországon Weöres Sándor életművét, sajátos gondolkodásmódját, bölcseletét megismertesse és szellemiségéhez közelálló tevékenységeket támogasson, illetve az ezzel foglalkozó vagy eziránt érdeklődő személyek, közösségek számára fórumot teremtsen.

Az előzőekben meghatározottak kiteljesítéséért minden olyan eszközt és módszert alkalmazni kíván, amely nincs alárendelve politikai és pártérdekeknek.

Összejöveteleivel, rendezvényeivel a fenti célokat közvetíti minden olyan közösségnek és egyénnek, amely és aki azokkal rokonszenvez vagy közeledni kíván azokhoz, javaslataival, elképzeléseivel hozzá kíván járulni elérésükhöz. Kiállításokat, művészeti bemutatókat, előadásokat, hangversenyeket, beszélgetéseket szervez, könyvek, albumok, időszaki kiadványok kiadását kedvezményezi. Nemzetközi kapcsolatokat épít ki.

Az írásos és elektronikus médiában tevékenységéről rendszeresen közleményeket tesz közzé, véleményt nyilvánít.”


 
Forrás: Színház.hu, MTI, wssz.hu
 

süti beállítások módosítása