Könnyű préda Szentendrén Margitai Ágival

A szentendrei nyár gazdag kínálatában igazi színházi csemegének ígérkezik Lőrinczy Attila Könnyű préda című zenés komédiájának bemutatója. Az előadásban olyan nagyszerű művészekkel találkozhat a közönség, mint Margitai Ági, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás vagy a címszerepet alakító Pikali Gerda, akik időnként dalra is fakadnak.

 

A történet főhőse Klárika, a hajdani szinkronúszó, Miss Hungary 3. helyezett, aki igen fiatalon ment hozzá egy nála csaknem harminc évvel idősebb dúsgazdag építési vállalkozóhoz. A férj halála után Klárika azt reméli, hogy most új életet kezdhet. „Huszonhat év után kirepül abból az aranykalitkából, ahol eddig élt. Még gyereket szeretne, élni szeretne, szerelmes szeretne lenni, csak nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy tervezi" –meséli a főszerepet alakító Pikali Gerda. „Repülne akar a kismadár, de már elfelejtette hogyan is kell. Elkényelmesedett, ellustult ebben a nagy gazdagságban. Egy burokban élt és most újra kell tanulnia repülni és élni. Vannak bizonyos dolgok, amikre naivan rácsodálkozik, hogy ‚a világ így működik?'. És bizony ő a könnyű préda, mindenki azt gondolja, hogy ő örökli a hihetetlen vagyont és mindannyian rárepülnek szegény Klárikára."

 

pikaliGerda konnyuPreda

Pikali Gerda (próbafotó)


Gerda számára Klárika megformálása igazi kihívást jelent. „Nagyon nagy kutatómunka ez nekem. Sokrétű, nagyívű szerep. Nálam nagyon fontos a precizitás, mindig mindent gondosan szeretnék kidolgozni. Ez alkalommal szeretném megmutatni a figura naivitását, nőiességét, ugyanakkor a korral járó problémákról, a gyerek utáni vágyról is van mondanivalóm" – fogalmazott a színésznő.

csoportkep konnyuPreda
Próbafotó


„A Richter, az öreg kommunista, akit én játszom, elsősorban gazdaságilag érdekelt a buliban. Neki az az érdeke, hogy a cég ugyanúgy menjen tovább, ahogy korábban működött, mert akkor juthat haszonhoz" - mondja Bezerédi Zoltán, aki a darabban a halott férj egyik jó barátját alakítja.

"A halotti toron játszódó történet bővelkedik humorban, mégis van valami abszurd benne, abszurd poénok és szituációk váltogatják egymást" – véli Bezerédi, aki arról is beszélt, hogy bár a szereplők valós drámákat élnek meg, foggal-körömmel harcolnak az igazukért, sorsok dőlnek el, életek törnek ketté, a nézők mégis nevetni tudnak mindezen.

 

margittai kelemen KonnyuPredaMargitai Ági és Hajmási Dávid (próbafotó)

 

„Azok az előadások, amelyeket Lőrinczy Attilával csináltunk kifejezetten azzal az ambícióval készültek, hogy úgy tudjunk beszélni a világról, hogy egyszerre kacagtatunk, nevettetünk és elgondolkodtatunk" – vallja Réthly Attila, a darab rendezője. „Most is ezzel a szándékkal készülünk. A szereplők, akik az életükért, a jövőjükért küzdenek, olyan mulatságos helyzetekbe keverik saját magukat, amelyeken nevetni kell, pedig ők az adott pillanatban talán a legfájóbb pillanatok sorát élik át" - tette hozzá a rendező.

A Könnyű préda műfaját tekintve zenés komédia. Élő zenekari kíséret mellett olyan ismert dallamok csendülnek fel benne, mint Majkától a "Belehalok!", az A. E. Bizottságtól a Használt dal valamint Bródy János szerzeményei. 

margittai pikali bezeredei baliko KonnyuPredaMargitai Ági, Pikali Gerda, Bezerédi Zoltán és Balikó Tamás

Fotók: Bege Nóra


A Szentendrei Teátrum és a Pentaton koncert- és művészügynökség közös produkciójaként megvalósuló színdarab a július 4. és 5-i előadást követően még egy alkalommal, július 6-án lesz látható Szentendrén, ezt követően Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon játsszák július 9-én és 11-én. A Könnyű prédával a nyár folyamán még Kőszegen és Hódmezővásárhelyen találkozhat a közönség.

 

SZEREPOSZTÁS:

KLÁRIKA, (kb 40) hervadó szépasszony, friss özvegy – Pikali Gerda
MISIKE, (kb. 40), a nevelt fia – Kelemen József
PATEK, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában – Sarkadi Kiss János
RICHTER ÚR, (70 felé) az elhunyt barátja és cégtársa – Bezerédi Zoltán
DR. ZÁM, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógy. főorv. – Balikó Tamás
MÁRTA, alias Főnix Mirella (70 felé) az elhunyt nővére, tisztánlátó médium – Margitai Ági
KRISZTIÁN, (nincs még 30) ifjú titán – Mózes András e.h.
KINCSŐ, (18) meglepetésvendég Erdélyből – Gonda Kata e.h.
SANKÓ, ifjú autótolvaj – Hajmási Dávid e.h.
YVETTE, egyszerű, könnyűvérű lány – Piti Emőke e.h.

Korrepetitor: Nemessányi Éva
Díszlet-jelmez: Fógel Adrienn
Zene: Dobri Dani
Rendezőasszisztens: Csorba Mari

Rendező: Réthly Attila

A Pentaton Koncert- és Művészügynökség előadása a Szentendrei Teátrum együttműködésével.

süti beállítások módosítása