'Eddig múzeumi tárgyként kezelték' - Feke Pál az István a királyról

Alföldi Róbert rendezésében augusztus 17-én kerül sor az István, a király premierjére a szegedi Dóm téren. A rockopera címszerepét alakító Feke Pált kérdezte az ik30.blog.hu. Lapszemle.

 

Az ik30.blog.hu cikkéből:

Feke Pál az interjúban elmondta, a rockoperával régi és bensőséges a viszonya. "Nem púderként mondom, de tényleg döntő hatást gyakorolt a szakmai pályámra. Életem legfontosabb pillanataiban mindig velem volt. Kiskamasz koromban ezt hallgatva szerettem bele a musicalbe és a rockoperába" - mesélte.

 

A musicalszínész felidézte, 2001-ben, alig húsz évesen Koppányt énekelte és játszotta a darab amerikai turnéján, majd 2003-ban Tordát alakította a kecskeméti színházban. 2007/2008-ban pedig az m1 A társulat című szereposztó showműsorában énekelte Istvánt.

feke pal istvan

 

Az új produkcióról Feke Pál elmondta, Alföldi rendezése nyilván megosztja majd az embereket, sokat vitáznak majd róla. "De ez így sokkal izgalmasabb. Hajlamosak vagyunk az István, a királyt múzeumi tárgyként kezelni, amihez nem lehet hozzányúlni. Pedig lehet. Nemrég amúgy utánaolvastam a korabeli kritikáknak. Hát, az 1983-as bemutatókor kapott bőven a darab. Hogy mit képzelnek Szörényiék, hogy a rockzenei aláfestéssel és énekkel mutatják be a magyarság történetének egyik meghatározó időszakát" - mesélte a színész.


Feke Pál szerint a szereplők közül talán ő az, aki a legjobban ismeri a darabot, de ez nem feltétlen előny Alföldinél. "Alföldinek rendkívül erős színészvezetési stílusa van. Mindenkinek az ő elképzelését kell végrehajtania. Magyarán nem alakítgathatom kedvem szerint a szerepet. A többiek viszont ehhez a precíz, egyenes iránymutatáshoz vannak hozzászokva. Nagy várakozással tekintek a közös munka elé" - fogalmazott Feke Pál.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása