'Minden színész imádna meleg palit játszani' - Csányi Sándor újra forgat

Csányi Sándor újra filmet forgat, az Orosz Dénes rendezte Coming out-ban meleg férfit alakít. Ennek kapcsán nyilatkozott az Index-nek.

 

Csányi Sándor legújabb filmjében rádiós műsorvezetőt játszik, aki egy olyan csoportba tartozik, amelynek tagjai nyíltan vállalják másságukat. Erik – így hívják Csányi karakterét – tökéletesen elégedett az életével, éppen amszterdami esküvőjére készül szerelmével (Karalyos Gábor). Élete azonban fordulatot vesz, amikor megismerkedik egy orvosnővel (Tompos Kátya) és vonzódni kezd hozzá.  A film címe, a Coming out erre utal: nem egy heteroszexuális akar előbújni és bevallani a környezetének, hogy meleg, hanem éppen fordítva. A Coming out ráadásul vígjáték, ami a rendező, Orosz Dénes szerint egyszerre egy vicces film és kísérlet arra, hogy változtassanak a magyarok előítéletein.

 

csanyisandor
„Ez nem egy Túl a barátságon vagy egy Almodóvar-film, azokban talán több kockázat lehet” - nyilatkozta az Indexnek Csányi, aki szerint ennek a filmnek misszója van, ráadásul a színészi hiúságát is kielégíti. „Minden színész imádna meleg palit játszani. Izgalmas feladat, ahogy a főgonoszt is sokkal érdekesebb eljátszani, mint a jófiút. Rólam alapvetően egyfajta dolgot gondolnak a rendezők meg a producerek. Ezzel nincs nagy baj, Jávor Pál meg Kabos Gyula is azt csinálta, amihez értett. Kabos nem játszott hősszerelmest, ahogy Jávor sem volt a kinevethető kisember. Elfogadom, de színészként mégis izgalmasabb néha kipróbálni valami újat” - véli Csányi Sándor, aki arra emlékeztet, hogy a statisztikák szerint az emberek 8-10 százaléka meleg vagy biszexuális. 

„Be kell hozni a köztudatba, milyen sok férfi él közöttünk, akik nem selypítenek, nem nyávognak, nem tartják hülyén a kezüket, nem stylistok és nem fodrászok. Hétköznapi módon viselkedő emberek, akiknek nincs személyiségzavara, nem gondolják magukat nőnek. Férfiak ők is, csak a saját nemükhöz vonzódnak, amit nem ők választottak. Jó lenne, ha nekik sem kéne bujkálniuk vagy szégyellniük magukat. Arra gondoltunk, hogy ha csinálunk egy szórakoztató filmet, ami sok emberhez eljut, és mellesleg a melegekről szól, az lehet egy lépés az elfogadásuk felé” - fogalmazott a színész.

 

Az Index írását itt érheti el.

 

süti beállítások módosítása