Világsikerek útján - Mi vár jövőre az Operettszínházban?


Az Operettszínház évadzáró rendezvényén a színház művészei átvehették a Csillag-díjat, Kerényi Miklós Gábor direktor értékelt, és felcsendült néhány dallam az új évad sikergyanús produkcióiból.

Mi történt a Csillagok évében az Operettszínházban?:

 

A Budapesti Operettszínház évadzáró sajtótájékoztatóján Kerényi Miklós Gábor arról számolt be, idén új úton indult el az Operettszínház, immár nemzeti kategóriába sorolt színházként. „Közszolgálati szerződést kötöttünk a minisztériummal, az új besorolás különféle feladatokat rótt ránk, ezeket kivétel nélkül teljesítettük"– jelentette ki KERO®, aki megerősítette, hogy a kulturális kormányzat határozott szándéka az intézmény működtetésének átvétele 2014. január elsejével, ami további fejlődési lehetőséget fog biztosítani.

 

KERO® felidézte, hogy a Csillagok évében a teátrum több, mint 550 előadással örvendeztette meg a közönséget. Két klasszikus operettet, a Marica grófnőt és a Viktóriát mutatták be, és felújították az egyik közönségkedvenc musicalt, az Elisabeth-et, amit a Tamási Áron művéből, Tolcsvay László zenéjével készült Ördögölő Józsiás, majd egy Oscar-díjas film musical változata, a Ghost követett. 

 

EDV 7328

 

Kero szerint a Csillagok nem csak a Budapesti Operettszínházban, hanem külföldön is ragyogtak, összesen 130 előadáson: Ukrajnában, Oroszországban, Romániában, Németországban, Ausztriában. „Igazi európai zenés színház lett az Operettszínház, sőt Európa vezető zenés színházává vált” - vélte Kerényi Miklós Gábor, aki azt is elárulta, a nézők száma is „csillagászati” mértékkel mérhető, ugyanis több, mint ötszázezren voltak kíváncsiak az Operettszínház produkcióira az évadban. 


„Színházunkban 400 közalkalmazott dolgozik,és nagyjából 250 szerződéses munkatárs. Ez azt jelenti, hogy 650 embernek adunk kenyeret” – fogalmazott a direktor, aki a számokról szólva hozzátette, az állami támogatás a Budapesti Operettszínház költségvetésének 16 százalékát teszi ki, a büdzsé 84 százalékát pedig a közönség segítségével keresik meg.

 

EDV 7566

 

„A kollégákat idén is díjakra jelöltük, és a közönség szavazta meg ki kaphat közülük elismerést. Ez is annak az élő kapcsolatnak a jele, amelyet a nézőkkel ápolunk. Ezt a viszonyt én nagyon sokra tartom” – mondta Kerényi Miklós Gábora Budapesti Operettszínház második Csillag-díj átadójáról szólva. Az év felfedezettje Gömöri András Máté lett Rudolf szerepéért, az Elisabeth-ben és Boriczért az Ördögölő Józsiásban. A legjobb női karakterszereplőnek a Kossuth-díjas Lehoczky Zsuzsát a Marica grófnőben nyújtott Bozsena alakításáért, a legjobb férfi karakterszereplőnek Földes Tamást szavazták meg, az Ördögölő Józsiás Lámszájáért és Ghostban alakított Kórházi Szellem szerepéért. A legjobb női főszereplő címet Peller Anna érdemelte ki, szintén egy „Ghostos” szereppel, Oda Mae Brown megformálásával. A legjobb férfi főszereplő Mészáros Árpád Zsolt lett az Ördögölő Józsiás főgonosza, Bakszén alakításáért. Az újonnan létrehozott Backstage-díjat Angyal Márta rendezőasszisztens kapta, akinek kollégái ítélték oda az elismerést.

 

EDV 7507

 

A jövő évadról:

 

A Budapest Operettszínház jövőre a Világsikerek útján halad tovább, a 2013-/14-es évad mottójának jegyében hat premierrel készülnek, amelyekből az évadzárón ízelítőt is kapott a közönség. Kero a leglátványosabb premierek között említette a február 21-én debütáló A cirkuszhercegnőt, amelyben nem csak bravúros táncszámokat, hanem valódi cirkuszi mutatványokat is láthatnak majd a nézők. Az igazgató nagyformátumú előadást ígér A mosoly országa operett premierjével is, amelyet a Kolozsvári Magyar Operával koprodukcióban állítanak színpadra. December 13-tól a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Sopronba bemutatott Margaret Mitchell klasszikust is elérhetik a budapestiek, az Elfújta a szél ugyanis télen érkezik az Operettszínház színpadára. A jövő évad bemutatói közt szerepel még Zerkovitz Béla Csókos asszonya és Lajtai Lajos A régi nyár című darabja, valamint Bársony Bálint-Lőrinczy Attila Amerikai komédia című zenés játékának ősbemutatója.

"A jövő évadban még színesebb repertoárral, még több eladással várjuk a nézőket” – mondta a direktor, aki arról is beszélt, hogy jövőre új játszóhelyet avatnak: az Operettszínház Budán, az Átriumban is tart majd előadásokat, és visszatér játszani a Thália Színházba, illetve a Raktárszínházba.

Kero a sajtótájékoztatón egyértelművé tette, újraindul az Operettszínház igazgatásáért.

 

Így ünnepelt az Operettszínház társulata:

 

EDV 7018

1.

EDV 6998

2.

EDV 7022

3.

EDV 7063

4.

EDV 7431

5.

EDV 7181

6.

 EDV 7207

5.

EDV 7283

6.

EDV 7346

7.

EDV 7397

8.

EDV 7419

9.

EDV 7614

10.

EDV 7462

11.

EDV 7524

12.

EDV 7521

13.

EDV 7555

 14.

EDV 7245

15.

EDV 7580

16.

EDV 7588

17.

EDV 7604

18.

EDV 7611

19.

EDV 7644

20.

EDV 7669

21.

EDV 7086

22.

 

Kodova Michaela / Színház.hu,

Fotó: Éder Vera, Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása