Elmarad a SZIMA és a Fuga összművészeti fesztiválja

A Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma elutasította a Fuga Budapesti Építészeti Központ pályázatát, emiatt elmarad a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával közösen szervezett nyári, összművészeti fesztivál. L. Simon László, az NKA alelnöke szerint meggondolatlan dolog a fesztivál elmaradásáért az alapot hibáztatni, a szervezőknek nem kellett volna a rendezvénysorozat finanszírozását kizárólag az NKA-tól remélt forrásra építeni.

Nagy Bálint, a Fuga Budapesti Építészeti Központ programigazgatója a szerdán tartott, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az összművészeti fesztivál 26 oldalas pályázatát az NKA indoklás nélkül utasította vissza, ráadásul az építészeti központ éves programjaira benyújtott pályázat is negatív elbírálásában részesült. A fesztivált támogatás hiányában nem tudják megvalósítani - közölte, hozzátéve, hogy a döntést két hete hozták meg.

 

A mintegy száz tagot számláló Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 20 éves fennállásának alkalmából tervezett összművészeti fesztiválra nagyszabású képzőművészeti kiállítással, komolyzenei koncertekkel, valamint irodalmi, színházi, könnyűzenei, építészeti programokkal és beszélgetésekkel várták volna az érdeklődőket.

 

fuga

 

Ferencz Győző, a SZIMA ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy az eredeti tervektől eltérő, alacsonyabb színvonalú rendezvényt nem akartak tartani. Kifogásolta, hogy mivel az elutasításban indoklás nem szerepelt, nem tudhatják, az NKA miért nem tartotta támogatásra érdemesnek a rendezvényt. Hozzátette, hogy a fesztivál elmaradása nem befolyásolja az akadémia és az építészeti központ együttműködését, a jövőben rendeznek majd közös programokat.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az NKA illetékes kollégiumai a Fuga éves képzőművészeti és komolyzenei programjait sem tartotta támogatásra érdemesnek, ami ellehetetleníti az építészeti központ működését. Nagy Bálint megjegyezte: a fenntartó Budapesti Építész Kamara mérlegelni fogja, hogy a jelen helyzetben fenn akarja-e tartani az intézményt. Hozzátette: amennyiben a kamara támogatni tudja az építészeti központot, akkor továbbra is folytatják tevékenységüket, emellett "más anyagi lehetőségeken" is gondolkodnak.
Nagy Bálint hangsúlyozta: októberben terveik szerint megtartják az Építészet hónapját, februárra kortárs képzőművészeti kiállítással készülnek, emellett irodalmi, színházi és filmes eseményeket is szerveznek, ha meg tudják oldani a finanszírozást.

 

Makk Károly filmrendező, a SZIMA elnöke "zűrzavarosnak" nevezte a jelenlegi pályázati döntéseket, amelyek bizonytalanságban tartják a kulturális élet szereplőit. Az elnök szerint a kialakult helyzetet csak párbeszéd útján lehetne rendezni az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékeseivel.
    

L. Simon László, az NKA alelnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozta, az alap működése teljes egészében átlátható, a rendelkezésére álló forrásai végesek, a támogatásra méltó pályázatok száma pedig magas, évente tízezernél is több. "Felelősen gondolkodó pályázó ezért nem építheti projektjét kizárólag az NKA-tól remélt forrásra, főleg nem egy első alkalommal induló esemény kapcsán. Így annak elmaradásáért az NKA-t hibáztatni, és az évente sok ezer programot támogató pályázati döntéseket +zűrzavarosnak+ nevezni, meggondolatlan kijelentés" - írta L. Simon László, aki felidézte azt is, hogy a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának tavaszi felhívására összesen 388 darab pályázat érkezett, a pályázók több mint 3,5 milliárd forintot igényeltek, miközben a kollégiumnak alig 1 milliárd forint állt rendelkezésére.

 

L. Simon László kitért arra is, hogy az I. Széchenyi Akadémia Fesztivál megrendezésére a Budapesti Építészeti Központ Nonprofit Szolgáltató Kft. (FUGA) nyújtott be pályázatot 20 millió forintos támogatási igénnyel, amit a kollégium egyhangúan elutasított. Kiemelte: a jogszabály alapján a szakmai kollégiumoknak a pályázókkal szemben – a pályázatok érvénytelenségének kivételével – indoklási kötelezettségük nincs. Ugyanakkor felhívta a figyelmet: a pályázati felhívásban kitételként szerepelt, hogy a kollégium bírálata során kiemelten veszi figyelembe a huzamosabb ideje, kiemelkedő kulturális értéket létrehozó fesztiválokat, ami "az I. Széchenyi Akadémia Fesztivál esetében nem mondható el".

süti beállítások módosítása