Melis Györgyre emlékeznek Szarvason

Szarvas híres szülöttére, Melis György Kossuth-díjas operaénekesre emlékeznek kedden a Békés megyei városban születésének 90. évfordulója alkalmából.


Az emléknappal a szarvasiak a magyar operatörténet legnagyobb alakja előtt tisztelegnek, aki szarvasi lokálpatrióta volt, és az is maradt élete végéig. Rendszeresen visszajárt szülővárosába rokonaihoz, barátaihoz és ismerőseihez - mondta Bukovinszky Béla, az emléknap szervezője az MTI-nek.


Az ünnepség kedden délután kezdődik, és három fő programeleme lesz. Tizenhét órakor a Szarvasi Arborétumban, a Mini Magyarország makettpark részeként megépített mini Operaházban Kodály Zoltántól Háry János toborzó dalát hallgathatják meg a művész előadásában tisztelői hangfelvételről. A felvételt a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter ünnepélyes gombnyomással indítja el.

 

Melis Gyorgy

 

Fél 7-kor emlékkiállítás nyílik a Szarvasi Vízi Színház kávézójában Melis György emléktárgyaiból és relikviáiból. A közönség a nyári színház ideje alatt, nyár végéig tekintheti meg a tartalmas kiállítást.


Az emléknap ötletgazdája és kezdeményezője Clementis Tamás operaénekes, a Belcanto Operabarátok Magyarországi Társasága elnöke volt, aki az MTI-nek elmondta: a társaság célkitűzése a nagy magyar operaénekesek emlékének ápolása és egy operatörténeti múzeum létrehozása Magyarországon. Szarvas önkormányzata az ötlet mellé állt és döntött arról, hogy a művész szülővárosában Melis György Magyarországi Operatörténeti Múzeum létesüljön.


A program 20 órakor Melis György-emlékesttel zárul a Szarvasi Vízi Színházban, ahol a művész legnagyobb operaszerepeiből és vallomásaiból láthat részleteket a közönség videofelvételről. Fellép a Melis György Kórusalapítvány kórusa, a művész operaszerepeiből ad elő részleteket Ardó Mária, Clementis Tamás és Csák József.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása