Bál a Savoyban Egyházy Gézával Egerben

Az Agria Nyári Játékok műsorán számos zenés darab szerepel júliusban, többek közt Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettje, amelyet a Csonka Zsuzsanna Művészeti Társaság állít színpadra, Egyházy Géza és Galambos Lilla főszereplésével.

Július 10-én, az Eszterházy Károly Főiskola udvarán, vagyis a Líceum -Udvarban csendülnek fel Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjének dallamai. A Bál a Savoyban ősbemutatója 1932-ben volt Berlinben. A hazai közönség ugyan abban az évben, karácsonykor láthatta először a Magyar Színházban. A Bál a Savoyban különlegessége, és sikere abban rejlett, hogy Ábrahám Pál kiváló érzékkel „mixete” össze kora hangzásvilágát: a ma etnónak mondott népies, és egzotikus szólamokat az akkoriban virágkorát élő jazz-dallamokkal vegyítette az operettjében.  A darabot az elmúlt évtizedekben számos feldolgozásban, mutatták be nem csak Magyarországon, de világszerte. Ábrahám Pál  zenéjéhez a bécsi szerzőpáros, Grünewald és Beda írta a librettót, amit Heltai Jenő fordított magyarra.

 

Az Agria Nyári Játékok operettkedvelő közönsége a  Csonka Zsuzsanna Művészeti Társaság előadásában láthatja a darabot, amelyet Csere László rendezése nyomán Török Tamás állít színpadra.

 

bál a savoyban eger 

A történet

Nizzai otthonába érkezik egy évig tartó nászútjáról az egymást rajongásig szerető házaspár, Henry és Madeleine. A férj előző szerelmének, a viharos temperamentumú spanyol énekesnőnek, Tangolitának egy olyan váltót ír alá még házassága előtt, melyet egy együtt eltöltendő éjszakára kell beváltania. Tangolita a Savoy bálján szeretné ezt az órácskát bekasszírozni az ifjú férjtől. A feleség gyanút fog, és álarcban, könnyűvérű hölgynek öltözve követi férjét, ahol ő is veszélyes kalandba sodródik. Barátnője, Daisy Parker is a Savoy bálján szeretné titokzatos életéről föllebbenteni a fátylat. Az ő találkozása a soknejűségéről ismert Musztafa bejjel tetőzi a kavarodást. A bálon szövődő szerelmi szálakat nem egyszerű kibogozni, de ebben segít Pomerol, a Savoy főpincére.

 

Bál a Savoyban

revüoperett

 

Szereplők

 

Henry -  Egyházi Géza

Madleine - Galambos Lilla

Musztafa - Pásztor Ádám

Daisy Parker - Török Anna

Tangolita - Csonka Zsuzsanna

Celestin - Kökény Pál

Pomerol - Langer Soma

 

Váci Szimfonikus Zenekar, vezényel - Farkas Pál

koreográfus - Szamosi Judit

díszlet - Szolga István

jelmez - Csonka Zsuzsanna

Csere László rendezése nyomán színpadra állította: Török Tamás

süti beállítások módosítása