Handke darabjával indul az idei avignoni fesztivál

Peter Handke A falvakról című művének bemutatójával - a francia Emmanuelle Béart-ral és Jeanne Balibarral a főszerepben - veszi kezdetét szombat este a 67. Avignoni Fesztivál, amelynek idei két társult művésze a nyitóelőadást rendező Stanislas Nordey francia és Dieudonné Niangouna kongói alkotó.

nordeya képen balra: Stanislas Nordey


A társadalmi problémák iránt érzékeny és elkötelezett rendezőnek számító Stanislas Nordey a szokásokkal ellentétben nem egy királyokról vagy hercegekről szóló történetet akart bemutatni a fesztivál fő helyszínül szolgáló Pápák Palotájának díszudvarán, hanem inkább egy hozzá közelálló kortárs szöveget visz színre.


"Ez egy teljesen hétköznapi történet egy családról, amely összevész egy ingatlan miatt. Peter Handke azonban sokkal általánosabb parabolát fogalmaz meg az értelmiségi és a munkáslétről, két testvérről. Az egyik a szavak és a tudás embere, a másikat pedig a földhöz való ragaszkodás vezeti, és középen áll a döntőbíróként szolgáló nővérük" - hangsúlyozta a rendező, aki maga egy írót alakít az önéletrajzi ihletésű darabban.
A július 26-ig tartó legrangosabb európai színházi találkozót idén utoljára vezeti Hortense Archambault és Vincent Baudriller, akiktől tíz év után jövőre Olivier Py rendező, a párizsi Odéon Színház korábbi igazgatója veszi majd át a stafétát. A merész választásairól ismert két leköszönő igazgató a kortárs színház legradikálisabb alkotóinak "tűzijátékát" harangozta be az idei dél-franciaországi nyári seregszemlére.
A fesztivál három hete alatt 12,7 millió eurós költségvetésből összesen 40 előadást mutatnak be, amelyből 21-nek Avignonban lesz a világpremierje, 12-t pedig először itt láthat a francia közönség.

 

avignon


Dieudonné Niangouna francia nyelven alkotó kongói színész-rendező Shéda címmel mutatja be saját darabját Avignonban. A társult művész meghívására az afrikai kontinens fiatal generációjának számos előadása látható lesz Brazzaville-ből, Kisanganiból, Lagosból, Ouagadougou-ból vagy Fokvárosból.


Újdonságként idén "egyestés vendégei" is lesznek a fesztiválnak: az elmúlt évek legmeghatározóbb művészei egy-egy rövidebb előadást mutatnak be. Nagy József koreográfus-táncművész, a Trafó igazgatója mellett többek között az olasz Romeo Castellucci, a flamand Jan Fabre, a francia Frédéric Fisbach, a svájci Christoph Marthaler és a német Thomas Ostermeier is fellép a sorozatban. Ők valamennyien olyan társult művészei voltak a fesztiválnak, akik jelenlétükkel és munkásságukkal meghatározták egy-egy év eseményeit.


Nicolas Stemann Goethe Faustjának nyolcórás, teljes változatát viszi színre. A Franciaországban először látható előadást 2011-ben mutatták be a Salzburgi Fesztiválon. Kiemelkedő előadásnak ígérkezik még Shakespeare Lear király című darabja, a francia Ludovic Lagarde átiratában Lear is in town (Lear a városban) címmel, valamint a lengyel Krzysztof Warlikowski Cabaret-feldolgozása Kabaret Warszawski (Varsói kabaré) címmel.
A fesztivált a francia Boris Charmatz és a belga Anne Teresa de Keersmaeker táncművészek kettőse zárja, amelyet Johann Sebastian Bach d-moll hegedűpartitájára adnak elő a Pápák Palotájának díszudvarán.

 

milf

MILF


A világszínvonalú produkciókat felvonultató hivatalos programmal egyidőben, a július 30-ig tartó off fesztiválon - amelynek 1258 előadására mintegy másfélmillió jegyet kínálnak - összesen 1066 társulat, köztük 27 külföldi országból 110 csapat mutatkozik be Avignon utcáin, terein, padlásain. Az off programban lesz látható a Kolozsvári Állami Magyar Színház Übü király című előadása, amelyet Alain Timar magyar származású francia rendező vitt színre. A Párizsban élő Patkai Katalin koreográfus pedig MILF címmel mutatja be legújabb táncelőadását.

süti beállítások módosítása