Megújult a kőszegi Jurisics vár - Színház is lesz

Megújult külsővel és modern technikával nyílik meg a Kőszegi Várszínháznak is otthont adó Jurisics vár szeptemberben - számolt be a Népszava.


Kisebb-nagyobb mértékben a vár egészében végeztek felújítási munkákat, de az átalakítás nagy része az épület belső terében zajlott. A régi értékek megőrzése mellett modern építészeti megoldásokat is alkalmaztak: például a két épületszárnyat üvegből és acélból készült galéria köti össze, továbbá új liftet is építettek. Részben megújult a Jurisics vár homlokzata is - írta a Népszava.

A történelmi épületegyüttes az átadást követően sokféle rendezvénynek tud majd teret biztosítani; a nyugati szárny földszintjén található, terméskő falú, téglaboltozatos teremsorban többek közt kiállításokat tartanak majd. A felső szint lovagtermét bál- és színházteremként tervezik hasznosítani. A lovagterem melletti folyosó fafödémét elbontották, így teljes egészében láthatóvá vált a barokk homlokzat.


kőszegi jurisics várFotó: sikerado.hu


Jurisics vár az ország egyik legjelentősebb műemléke, emiatt a két évig tartó építési munkákat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal folyamatos felügyelete alatt végezték.

A munkálatok megkezdésével párhuzamosan három területen régészeti kutatásokat is végeztek, amelynek során a szakemberek olyan területekhez is hozzáfértek, melyeket korábban nem lehetett kutatni.


A várban új recepciót és üzlethelyiséget, foglalkoztató helyiségeket alakítottak ki, de felújították a várszínház színészeinek öltözőit, a próbatermeket és a vizesblokkokat is. Korszerűsítették a vár gépészetét és a villamoshálózatot, valamint új kazánház készült. A felújítás márciusban befejeződött, jelenleg a használatbavételi engedélyezési eljárás folyik.

 

Forrás: nepszava.hu

süti beállítások módosítása