Bán Teodóra: "Ma is fontos számomra a szolgálat"

Idén 75 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amit azért építettek föl 1938-ban, hogy a székesfőváros közönsége nyaranta a csillagos ég alatt élvezhesse a klasszikus zene és az operairodalom legjavát. Bán Teodóra egy dologban ragaszkodik a régi hagyományokhoz: a minőségből nem engedne. Az igazgatónőt a Magyar Nemzet kérdezte.


"Gyerekkoromban, kilenc-tíz évesen, mint balettintézetis kislány sokszor felléptem ezen a színpadon" - mesélte Bán Teodóra, akit mint az ország egyik kiemelkedő balettművészét ismert meg a közönség. Arra máig emlékszik, hogy gyerekfejjel is érezte, milyen erős hatása és kisugárzása van ennek az egyedülálló környezetű nyári színháznak. Amikor tíz éve úgy döntött, hogy pályázik a színpad vezetésére, abban ennek a nosztalgikus érzésnek is fontos szerepe volt.

 

teodora
"Sok és jelentős tradícióval bíró színvonalas nyári fesztivál van Magyarországon, de a margitszigeti nagyszínpad egyedülálló, hiszen harmincnyolcban azért építették föl, hogy legyen egy állandó, nem évről évre alkalmanként felállított nyári színház a fővárosban. Szeretném ezt a tradíciót tovább ápolni vagy újraéleszteni. A Magyar Állami Operaház balettművésze voltam, és bár régóta nem táncolok a reflektorfényben, ma is fontos számomra a szolgálat, amelyet igyekszem a legjobb tudásom szerint ellátni, megteremteni az előadóművészeknek a megfelelő körülményeket, valamint hogy részese lehessek maradandó és értékes bemutatóknak, új alkotásoknak. Idén egy régen várt és komoly lehetőség adódott a margitszigeti nagy színház rekonstrukciójára. A kormány és a főváros együttes támogatásával, két ütemben újul meg az ország legpatinásabb nyári játszóhelye" - fogalmazott a Magyar Nemzetnek az igazgató asszony, aki arról számolt be, új és kényelmes székeket kapott a nézőtér, a hatalmas területet korszerű szigetelőréteggel látták el, ami alatt megújultak a kiszolgálóhelyiségek és a teljes vizesblokkrendszer. 

"Szeretnék részben, reagálva a mai igényekre is, de visszakanyarodni a klasszikus értékekhez, a minőségi szórakoztatáshoz, ezen az operákat, a táncszínházi előadásokat, a nagy koncerteket értem. Ezek olyan programok, amelyek a széles, de igényes közönségréteget vonzzák be a rendezvényeinkre. A klasszikus és az úgynevezett "könnyű" műfaj kedvelői is megtalálják a kedvükre valót. Csak néhány példa a nyári programból: most hétvégén, a hatvanas éveket felelevenítő Csinibaba szabadtéri színpadi változatát mutatják be, majd a musical műfaj kedvelőit az Oliver előadással várják, június 16-án Fenyő Miklós rock and roll ünnepe után, 19-én a Budapest Symphony Orchestra közreműködésével a James Bond-filmek zenei világa is megelevenedik az impozáns látványú színpadon, Nic Raine karmesterrel. Ezután a Buena Vista Social Club varázsol kubai hangulatot a szigetre. Nagy várakozás előzi meg Puccini Pillangókisasszony című operáját Anger Ferenc rendezésében, Rost Andreával a címszerepben, partnereként Andrea Caré sztártenorral" - sorolta Bán Teodóra.

süti beállítások módosítása