Szász János filmje nyerte a fődíjat a Karlovy Vary-i fesztiválon

Szász János film- és színházrendező A nagy füzet című alkotása nyerte szombaton a fődíjat, a Kristály Glóbuszt a Karlovy Varyban rendezett nemzetközi filmfesztiválon. A film sikere kulcsfontosságú ahhoz, hogy az alkotás bekerüljön az európai filmforgalmazásba - nyilatkozta szombaton Sőth Sándor, a film producere az MTI prágai tudósítójának.


    "Ez az elismerés nagyon sokat segít abban, hogy ez az alkotás Európában a mozifilmek forgalmazásában eljusson minél több emberhez. Számunkra ez az értelme egy ilyen nemzetközi koprodukciónak, amelyben német-magyar-osztrák-francia pénzekkel támogatva sikerült megalkotnunk egy európai filmet" - mondta Sőth Sándor, aki a cseh fürdővárosban megrendezett filmünnep díjátadóján az alkotók nevében átvette az elismerést.


    A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató filmnek, amely a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története, ez volt a világpremierje.

 

a-nagy-fuzet


    Az Agnieszka Holland lengyel filmrendező által vezetett nemzetközi zsűri "háború nélküli háborús film"-ként jellemezte A nagy füzetet.
    "Ez a film tulajdonképpen egy univerzális történet, egy parabola, amely arról szól, hogy a háború a gyerekek lelkében milyen pusztítást visz végbe. Mert a háború először az erkölcsöt ássa alá, s az embereket először lelkileg teszi tönkre. Ez nem egy második világháborús történet, hanem jóval túlmutat a koron, hiszen a világban ma is nagyon sok háború van és gyerekek szenvednek tőle" - fejtette ki Sőth Sándor.


    Mint azt a Magyar Filmunió MTI-hez eljuttatott közleménye kiemelte, először kapta magyar játékfilm a fődíjat a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen A-kategóriás filmszemléjének 1946-ig visszanyúló történetében. A fődíjjal 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár. A fesztivál fődíja mellett A nagy füzet a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is elnyerte Karlovy Varyban. A díj nemcsak szakmai elismerés, hanem előnyt jelent a hálózat mozijaiban a film forgalmazásakor is.

 

Szász János korábban a HVG-nek arról mesélt, mivel sikerült meggyőznie a világhírű regény szerzőjét, Kristóf Ágotát: "Oslóban dolgoztam éppen, amikor a színház dramaturgjától, Ölveczky Cecíliától kaptunk egy fülest, hogy szabadok a jogok. Rárepültünk a német producerrel. Utána sokszor meglátogattam Ágotát, akivel közel kerültünk egymáshoz. Sajnos meghalt, óriási veszteség. Meglepő volt találkozni egy ilyen végtelenül egyszerű nővel. Minden mondata az volt, amire gondolt" - nyilatkozta a rendező.

A felvetésre, miszerint A nagy füzet kegyetlensége a mai magyar közegre rímelve felveti a kérdést: hol húzódnak az embertelenség, a kirekesztés, az uszítás határai, úgy reagált: "Amiben ma élünk, arra ösztönöz, hogy minél őszintébb legyek, tehát minél kevésbé próbáljak megfelelni. Mi, úgynevezett művészek mindig a hatalmat okoljuk, hogy mi minden megtörténhet a színházainkkal például, pedig sokszor a mi hallgatásunk bátorítja fel a hatalmat, hogy egyre elképesztőbb, alantasabb dolgokat műveljen. Egyébként még két dolog miatt vagyok erősen érintve: egyrészt fiatal rendezőket és színészeket tanítok a Színművészeti Egyetemen, másrészt a fajtámat gyalázzák. Ebben a XXI. századi önkényuralomban, társadalomban rendkívüli a félelem foka, és szolidaritásból alig jut. Talán erre rímel kicsit a film is. Manapság a fiatalok adnak nekünk leckét szolidaritásból. A Színművészeti maximálisan pártolja a diákokat. A mi szenátusunk, amelynek a tagja vagyok, nem fogadta el, hogy megint százharmincmillióval kevesebbet kapjunk. Nekünk, tanároknak a saját egyetemünkért, annak az autonómiájáért, működéséért kell kiállnunk, és ki is állunk. Sokat tanulhatunk a fiataloktól, de nem kapaszkodhatunk a hátukra, ahogy egyes politikusok teszik. Nota bene nem is hagyják. A szabadság levegőjét lehet érezni általuk egy tökéletesen megfojtott országban" - fejtette ki Szász János.

 

Forrás: MTI, HVG

süti beállítások módosítása