Színház, zene, kiállítás - Közeleg a THEALTER!

Az idén 23. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja. A kiváló minősítésű művészeti eseménysorozat július 19-27. között várja a Szegedre látogató színházkedvelőket.

 

 

A tavaly bevezetett A fesztivál díszvendége rangot a szervezők döntése alapján idén Horváth Csaba, a Forte Társulat alapító-vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója nyerte el. A Harangozó Gyula-díjas táncos-koreográfus két előadását is láthatják a nézők: a Toldit a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves fizikai színházi rendező-koreográfus osztálya mutatja be Arany János klasszikusa nyomán, a Forte Társulat pedig a Szkéné Színházzal koprodukcióban az Agota Kristóf: A nagy füzet című előadásával szerepel. A fesztivál nyitó előadása a szegedi Metanoia Artopédia: Mutatványosok az Alkimisták utcájában című magyarországi bemutatója lesz.

toldi szfe

Toldi (fotó: Dóka Attila, Observer)


A hazai független színházi előadások közül látható lesz Gergye Krisztián Társulatának tavaszi bemutatója, az Opera amorale – amorális opera egy elvonásban, a(e) Bizottság nyomában. A fesztivál vendége lesz az Átrium Film-Színház első, a Kultúrbrigáddal közösen színpadra állított előadása, Martin McDonagh: Vaknyugat című darabja Gothár Péter rendezésében, Alföldi Róbert közreműködésével, míg a Szkéné Színház és a FÜGE Produkció Székely Csaba: Bányavakság című darabját viszi Szegedre. A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egy magyarországi ősbemutatóval mutatkozik be a közönségnek, Gianina Cărbunariu darabját Kebab címmel Balog József állította színpadra.


A fizikai, illetve táncszínházi előadások közé tartozik Fehér Ferenc Running című bemutatója, valamint a Radikális Szabadidő Színház: Book of the Dead / Halottaskönyv című előadása. A Régi Zsinagóga kertjében az esti előadások előtt rövidebb produkciókkal lép fel az Andaxínház, a Kriptonit labor és a Bandart Productions. A Kari Györgyi-Vati Tamás-Szokolay Dongó Balázs trió egy friss előadást hoz: Parti Nagy Lajos: Fülkeforr és vidéke című kötetéből állítottak színpadra számos írást.


vaknyugatVaknyugat


A szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata A legnagyobb magyar címmel készít utcaszínházi produkciót, és látható lesz a pécsi Janus sr. Balkán című, a XXIV. Országos Diákszínjátszó Találkozó közönség- és alkotói díjas előadása. Az SZFE hallgatói mellett ismét Szegedre jönnek kaposvári színészhallgatók is, Jeles András: A nap már lement című előadását a II. évfolyam mutatja be, a szerző rendezésében.

Idén visszatér Szegedre a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó szlovén Via Negativa. A Balkán kapcsolat című programban három előadást mutatnak be: Mit mondott nekem Joseph Beuys, mialatt döglötten hevertem az ölében; Játék fogpiszkálókkal és Interjú egy művésszel címmel. Először jár Szegeden a svájci Dimitri Színházi Iskola képviseletében Raúl „Nene” Vargas Torres. A kolumbiai alkotó Én vagyok te című produkcióját láthatják a nézők. Elsőként mutatkozik be Magyarországon a világjáró szentpétervári Mr Pejo’s Wandering Dolls. Látványos utcaszínházi produkciójuk címe: Dekadencia.

Visszatérő vendég a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, amely Táborosi Margaréta rendezésében Az ember komédiája című, Sziveri János alakját és művészetét felidéző produkciót mutatja be. Elsőként szerepel a THEALTER Fesztiválon a sepsiszentgyörgyi M Studio: Fehér Ferenc Kampf című koreográfiáját mutatják be. A fesztivál programjában helyet kapott az Aradi Kamaraszínház, a MASZK Egyesület és a Békéscsabai Jókai Színház új bemutatója is, Theo Herghelegiu: Tündéri című minimál-szürreál musicalje is.


az ember komediajaAz ember komédiája (fotó: Molnár Edvárd)


A THEALTER Tea for Two elnevezésű tréningkurzus vezetésére idén a fesztivál díszvendége, Horváth Csaba és a Szegedi Kortárs Balett Kossuth-díjas táncos-koreográfusa, Juronics Tamás vállalkozott. A Játszani is engedd műhely együttműködő partnere a Karaván Művészeti Alapítvány és a szegedi roma tanoda, és visszatér két interaktív utcaszínházi produkcióval az Utcaszínházi Alkotóközösség is. 

 

„A THEALTER Fesztivál keretében tartott workshopon egyrészt azt a kérdést járom körül, hogy hogyan fejleszthetők a mozgáson keresztül az előadói és alkotói készségek. A gyakorlatok egy része a magyar néptáncból merít, melyen keresztül szemléltetem, hogy az autentikus néptánc elemei hogyan válhatnak kortárs mozgásformák alapjává.
Másrészt ízelítőt adok a Forte Társulat néhány tagja segítségével a fizikai színház néhány jellemző eleméből. Megkíséreljük bemutatni, milyen plusz jelentésréteggel ruházhatja fel a színházat a test előtérbe helyezése és a fizikalitás” - mondta Horváth Csaba a kurzusról.

 

Az egész estés színházi előadások mellett kiállítást és zenei programot is kínálnak majd. A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: folytatódik a tavaly nagy sikerrel induló THEALTER Híradó sorozata. A fesztivál hagyományainak megfelelően idén is ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján, ezúttal az Aradi Kamaraszínház Oroszok című Viszockij-estjével.

A részletes programról a fesztivál honlapján (www.thealter.hu), valamint a Facebookon tájékozódhatnak.

 

süti beállítások módosítása