'Együtt még jobbak vagyunk' - Szandtner Anna az AlkalMátéról

Tíz éve végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor egykori színészosztálya, amelynek tagjai nyaranként új produkcióval állnak elő. Idén a Száraz Dénes – Vele, de nélküle című előadás a Jurányi Inkubátorházban lesz látható. Ennek kapcsán válaszolt Szandtner Anna.

szandtner anna

 


Rólad szólt a második előadás....
Igen, de ez utólag annyira furcsa! Nem is emlékeztem arra, hogy második voltam.

Emlékszel arra, amikor te maradtál utoljára abban a kalapban?
Nagyon is emlékszem. Annyira, de annyira nem akartam, valószínűleg ezért lettem én. Akkoriban maradt a nevem a kalapban, amikor szabadúszó voltam, tehát egy elég bizonytalan élethelyzetben. Addigra nem maradt túl sok önbizalmam, és elég zárkózott állapotban léteztem. Biztos nem véletlen, hogy kihúztak. Az előadás kifejezetten jót tett nekem, már csak azért is, mert volt egy évem készülni rá. Emlékszem, hogy kizökkentett egy állapotból. Mondhatni, hogy 'elnyomtam magam' abban az időszakban, az előadás pedig ráébresztett arra, hogy vagyok és fontos vagyok. Ez az előadássorozat mindenki számára pszichoterápia. Is. Hogy aztán sikerül-e a terápia vagy sem, az már más kérdés. Én hálás voltam a terápiáért, de nem tudom, kívülről milyennek tetszett a darab, Mint terápia abszolút sikeres volt.

Az előadás címében – Szan(d)tner Anna – volt egy zárójel, hiszen a Katonában rávettek arra, hogy vedd ki a nevedből a ‘d’ betűt…
Máté Gábor már negyedévben mondogatta, mi lenne, ha nevet változtatnék. Gondolkodtam, de nem jutott eszembe jobb. A nővérem megváltoztatta a vezetéknevét Szamosira, úgyhogy az pont nem akartam lenni… Végül is azért döntöttem a változtatás mellett, mert a ‘d’-t úgysem ejtjük, nélküle szinte ugyanaz marad a nevem, sőt, ha jól tudom, pár generációval ezelőtt nem is volt még benne a ‘d'.

De egy kisebb kitérő után a visszakerült a ‘d’.
Visszaraktam, mert mégiscsak ez a nevem. Nincs mit tenni, ahogy azon sem lehet változtatni, hogy ez vagyok én. Rájöttem, hogy nem volt értelme kiszedni egy betűt...


alkalmate
Kívülről nézve milyennek látod az AlkalMáté közösségét? Mit jelent az, hogy nem bomlik fel egy szükségszerűen létrejött osztályközösség? 
Szerencsés csillagállás alatt született az AlkalMáté, és az is szerencse volt, hogy minket felvettek. Olyan embereket válogattak össze, akik nem csak a tehetségük révén találkoztak, hanem a gondolkodásuk, az ízlésük, a világnézetük mentén is. Egy hullámhosszon vagyunk, és ez erősebbé teszi a  köteléket köztünk. Mert szerintem erős kötelék, valami családi érzés fűz minket össze. Nem is arról van szó, hogy annyira fontosak vagyunk egymásnak, hiszen van önzés is a dologban, de felismertük, hogy erősítjük egymást, hogy együtt még jobbak vagyunk. Tudjuk, hogy a csapatmunka látszik és ereje van, maximálisan jól érezzük magunkat a közös munkában.

Forrás: Orlai Produkció

 

A Száraz Dénes: Vele de Nélküle időpontjai a Jurányiban:

2013. augusztus 1. 20:30
2013. augusztus 2. 20:30
2013. augusztus 3. 20:30
2013. augusztus 4. 20:30

 

süti beállítások módosítása