'Rítust próbálunk életre kelteni' - Szikora János a Koronázási Játékokról

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója mesélt a Magyar Nemzetnek a székesfehérvári Koronázási Ünnepi Játékokról, amely változatos programokkal idézi meg augusztus 17-én és 18-án István királyt és eleveníti fel a kort, amelyben élt. Lapszemle.

 

A Magyar Nemzet cikkéből:


"A Koronázási Ünnepi Játékok hagyományteremtő szándékkal létrehozott többnapos fesztivál, amelyet ebben az évben rendezünk meg először. Az a célunk, hogy a művészet eszközeivel létrehozzunk Székesfehérváron egy olyan virtuális Panteont, amelybe az országunk történelmének meghatározó királyai kerülnek" - számolt be Szikora János, az ünnepi játékok főszervezője.

 

Szikora János

Fotó: Béres Attila, mno.hu

 

"A Koronázási Ünnepi Játékok tetőpontján felidézzük Szent István koronázási ünnepségét. Ezzel egy olyan rítust próbálunk életre kelteni, amely évszázadokon keresztül minden ország legnagyobb történelmi eseménye volt. Mi a művészet erejével igyekszünk érzékivé tenni azt a fantasztikus szövetséget, amit a koronázáskor a király és a nép megkötött" - fogalmazott Szikora János.


Úgy tájékoztatott, a programok reggel kilenc órakor kezdődnek: lovas és katonai hagyományőrzők felvonulása, jurtába települt kézművesek bemutatói idézik fel Szent István korát. A különböző helyszínekre kihelyezett óriásbábok között pedig vásári komédiások járnak majd szamárkordén, és húszperces előadásokkal keltik életre a báb által megszemélyesített történelmi alakot. 17 órakor indul a történelmi menet, amelyen hagyományőrző dobosok, lovasok, gyalogság, történelmi zászlókat felvonultató zászlóvivők vesznek részt. A felvonulást az óriásbábuk menete zárja.

 

A koronázási szertartás este 9-kor kezdődik a Romkertben, ahol felállítanak egy hatalmas színpadot, amit három oldalról lelátó vesz körül, így 2800 néző kísérheti figyelemmel a közel százperces koronázási oratóriumot. Ezt két este, 17-én és 18-án láthatja a közönség, csakúgy mint a többi kísérő programot. Esőnap 19-én lesz.

 

Szikora János hangsúlyozta: a koronázási játékok majdnem 150 résztvevővel számol, ám közülük csupán öt professzionális színész, a többiek civilek.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása