Megnyílt a Gyólay Viktória Színészmúzeum

Immár állandó helye van a kecskeméti Katona József Színház legendás primadonnájáról, Gyólay Viktóriáról elnevezett színészmúzeumnak - számolt be a Baon.hu.


Kecskeméten, a Kandó Kálmán utca 1. szám alatt, egy földszintes, három szobás családi házban állította ki Tancsáné Uzsorás Katalin, az Örök Életű Kecskeméti Színházművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke egyedülálló színészrelikviáit. A jelmezeket, fotókat, plakátokat, a színészek személyes tárgyait, a különböző dokumentumokat – közel ezer tárgyat – Katalin egy darabig Rákóczi úti lakásán őrizte, ő maga pedig öt évig a konyhában lakott, de nem bánta a szűkösséget, hiszen ahogy mondja: a színház és a gyűjtemény az élete, boldogsága - olvasható a Baon.hu cikkében.


Gyólay Viktóriaa kecskeméti Katona József Színház egykori primadonnája halála előtt úgy végrendelkezett, hogy teljes vagyonát az alapítvány által fenntartott gyűjtemény javára ajánlja fel. A művésznő 2011 januárjában hunyt el, 83. életévében. Lakását az alapítvány eladta, és a befolyt összegből vásárolták meg a hunyadivárosi házat. Ide azonban nem költözhetett azonnal a kiállítás, mert az ingatlan alapos felújításra szorult.

 

szineszmuzeum
Tancsáné Katalin a házban külön szobába csoportosította Gyólay Viktória relikviáit, és ugyanebben a helyiségben állította ki a primadonna férjének, dr. Steczik Aurél bűnügyi orvosszakértőnek néhány könyvét, elismerését. Külön hangsúlyt kap a kiállításon a kecskeméti teátrum híres igazgatója, Radó Vilmos emlékének ápolása is. A látogatók a számtalan színészfotó, műsorplakát mellett olyan érdekességeket is láthatnak, mint például Medgyesi Mária nyaklánca, Monyók Ildikó legyezője, Mezey Mária papucsa, Moór Mariann cipője, Tordai Teri ruhája, Gábor Miklós pipája, vagy éppen Simon Ottó színházi sminktáskája. Ezeket mind Katalin gyűjtötte össze hosszú évek alatt.

A kiállítás pénteken, szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig tart nyitva. Belépőt nem kell venni, viszont a becsületkasszába lehet adományokat dobni.


Forrás: Baon.hu

süti beállítások módosítása