Komolyzenei kormánybiztossá nevezték ki Batta Andrást

Az egységes komolyzenei koncepció kialakításáért és végrehajtásának koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezték ki Batta Andrást, a Zeneakadémia rektorát.


A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent kormányhatározat szerint Batta András megbízatása 2013. május 15-től 2014. május 31-ig szól.


A kormánybiztos feladata egyebek mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem intézményéhez kapcsolódóan létrehozni kívánt kulturális, művészeti és hangversenyközpont jogi, pénzügyi és intézményi kialakítása; a Zeneakadémia eredeti Voit orgonái helyreállításának koordinálása; a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny előkészítése és megszervezése is.

 

Batta Andras

Fotó: Reviczky Zsolt, nol.hu


A kormánybiztos feladata még a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest Zenekar tulajdonosi-fenntartói helyzetének rendezése; a Konzervatóriumok, Zeneakadémiák és Zeneművészeti Főiskolák Európai Szövetsége (AEC) budapesti közgyűlésének előkészítése és megszervezése.


A határozat szerint a kormánybiztos a tevékenység ellátásáért az államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra és juttatásokra jogosult, tevékenységéről negyedévente kell beszámolnia a kormánynak.

 

Batta András az MTI-nek kinevezése után így fogalmazott: "Jó ötletnek tartom áttekinteni, hogy az óriási magyar zenei életben ki, mit csinál és mekkora forrásokból. Mire költi az állam a pénzt, mik az értékek, ezekből hogyan lehet egységes koncepciót kialakítani. Ezzel összefüggésben a budapesti intézmények működésének összehangolása is cél. Ez nem az Operaház vagy a Művészetek Palotája vezetőjének 'irányítása', hanem a szellemi-művészeti erőforrások valóságos koordinációja, ami már elindult."

 

Batta András 1953. szeptember 30-án született Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Ezután a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta. 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az egyetem helyettes rektora, 2004-től egyetemi tanár, rektor.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása