Legendák nyomába ered a győri színház

Különleges előadásokkal fűszerezik az idei győri fröccsfesztivált: először rendezik meg a Legendák napja elnevezésű programokat a Győri Nemzeti Színház színészeinek és stúdiósainak közreműködésével.

Vásári színjátékok formájában elevenedik meg a vastuskó, a fröccs feltalálásának, a győri frigyláda, a lőcsei fehér asszony, és természetesen a vaskakas legendája július 19. és 21. között.

A 12-15 perces mikrodarabokat a frigyládánál és az Apátúr-ház (Xántus János Múzeum) előtti színpadokon mutatják be. Kszel Attila, a program művészeti vezetője elárulta, némelyik legenda megfoghatatlan komédiás szempontból. Ezért a stúdiósok szétszéledtek a városban és egy napon át kérdezgették a járókelőket, a levéltárosokat és könyvtárosokat a legendákról, ők hogy tudják, mit gondolnak, mit hallottak. A hiedelmekből és a valóságból állnak össze a történetek, persze az is kiderül majd, mi igaz és mi nem.

"A vaskakas legendája egy remek, konkrét sztori, melyet budapesti és győri kollégáinkkal dolgoztunk fel, egy 15-20 perces klasszikus komédiát láthatnak a nézők. A vastuskó legendájával már nehezebb a dolgunk, hiszen tulajdonképpen egy szokásról van szó. A frigyládáról ismerünk egy mendemondát, találgatjuk, vajon mi lehet benne, és érdekes a története, ahogyan a Gutenberg térre került. A fröccs feltalálásának krónikája jó lehetőség számunkra, hiszen a fóti szüretről sokan írtak, ahol állítólag Vörösmarty nevezte el a fröccsöt. Az elsőt bizonyítottan a bencések itták Győrben, miután Jedlik feltalálta a szikvizet. Örülök, hogy az italnak kialakult a helyi kultusza, és hogy most már palackozzák is. A lőcsei fehér asszony története pedig egészen egzakt: volt egy asszony, aki nagyon bonyolult érzelmi helyzetben ugyan, de kétfelé, a labancoknak és a kurucoknak is kémkedett, ráadásul nyereségvágyból. Ezt az egyik fél megunta és vallatni kezdték. Csakhogy rosszul, egy műhiba miatt olyan állapotba került, hogy napokon belül meghalt volna, ezért kivégezték" - fejtette ki a Győr Plusznak Kszel Attila.

 

Forrás: Győr Plusz

süti beállítások módosítása