Netrebko és Domingo is fellép a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Joseph Haydn A teremtés című oratóriumának előadásával megkezdődött pénteken a Salzburgi Ünnepi Játékok 2013-as rendezvénysorozata, Heinz Fischer osztrák és Joachim Gauck német államfő jelenlétében.

A Haydn-oratórium az Ouverture Spirituelle (Spirituális nyitány) nevű egyházzenei sorozatba illeszkedik a fesztiválon belül. A tavaly útnak indított sorozatban, amelynek témája a vallások közötti párbeszéd, az idén a buddhista zene kapja a főszerepet. A Nikolaus Harnoncourt vezényletével előadott A teremtés után vasárnap a Somijó (Shomyo) japán buddhista kórus hangversenye hangzik el.

 

fest

 

A több mint kilencven éves múltra visszatekintő Salzburgi Ünnepi Játékok hagyományos és máig töretlen népszerűségnek örvendő nyitóelőadása, Hugo von Hoffmannstahl Akárki (Jedermann) című színdarabja szombaton kerül műsorra, új rendezésben és új főszereplővel. A középkori misztériumjátékok hagyományaihoz visszanyúló színmű címszerepét, a halálának közeledtével szembesülő gazdag ember figuráját Cornelius Obonya formálja meg, a rendezésre a Julian Crouch-Brian Mertes rendezőpáros kapott felkérést.

 

A kétezer néző előtt megtartott csütörtöki főpróbát jótékonysági akcióval kötötték össze: az est teljes bevételét, 95 ezer eurót (mintegy 28 millió forintot) a június eleji áradások ausztriai károsultjainak ajánlották fel.

 

Az idei programmal a kétszáz éve született Richard Wagner és Guiseppe Verdi előtt tisztelegnek Salzburgban. A fellépők között van Anna Netrebko, Plácido Domingo, vezényel mások mellett Riccardo Muti és Zubin Mehta.
Az idei fesztivál az utolsó, amelynek programját Alexander Pereira intendáns vezetésével állították össze. Pereira, akinek a megbízatása 2016-ban járt volna le Salzburgban, 2014-től a milanói Scala igazgatói feladatait veszi át. A salzburgi fesztivál kuratóriuma a következő évadtól átmenetileg Sven-Eric Bechtolfot, a prózai szekció eddigi vezetőjét és Helena Rabl-Stadlert, a fesztivál elnökét bízta meg az irányítással.

 

fest2

 

A 260 ezer jegy 90 százaléka már hetekkel az előadások előtt elkelt, ami a tavalyinál is nagyobb érdeklődést mutat. A legkapósabbnak az Akárki tizennégy előadása mellett Johann Nepomuk Nestroy Lumpáciusz Vagabundusz (Lumpazivagabundus) című darabja, valamint Verdi Don Carlosa és Giovanna d'Arcója bizonyult. Az utóbbi címszerepét az osztrák operalátogató közönség nagy kedvence, Anna Netrebko énekli.

süti beállítások módosítása