Wagner 200 - Négy órába sűrített Ring Bayreuthban

A Bayreuthi Fesztivál ünnepélyes megnyitója előtt egy nappal Wagner A nibelungok gyűrűje című 16 órás monumentális tetralógiájának négy órába sűrített változatát adják elő a városi színházban július 24-én. A tervek szerint a produkciót elhoznák Budapestre is.


Az egyestés Ringet Nicolaus Richter, a város kulturális tanácsosa, a konzervatórium igazgatója vezényli, aki 2011-ben meghívta Bayreuthba a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal közösen bemutatott Don Sanche-előadást, Liszt ifjúkori és egyetlen operáját, és vendégül látta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekarát is. Mint akkor elmondta, fontosnak tartja, hogy Wagneré mellett a Liszt-hagyomány is egész évben éljen, erősítse a város hírnevét.

 

wagner-jubilaeumsjahr


Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából Bayreuth számos rendhagyó eseménynek adott helyet az elmúlt időszakban, játszották a Festspielhausból a szerző által kitiltott korai műveket, felvonultatták a Ring sárkányait, felolvasóesteket, kiállításokat szerveztek.

 

Az egyestés Ring színpadképét David Seaman, a jelmezeket Andrea Uhmann tervezte. Mindössze nyolc énekes és húsz muzsikus szólaltatja meg a tetralógiát, a város honlapján Richter azt ígéri, hogy mindegyik, a cselekmény szempontjából fontos figura életre kel.


Philippe Arlaud francia rendező állítja színpadra a rövid Ringet, 2002 és 2007 között az ő színpadképében és rendezésében játszották a Zöld Dombon a Tannhäusert. Így - írja a város honlapja - egyértelmű, érthető és izgalmas koncepciót várhat a közönség. Nicolaus Richter pedig úgy véli, hogy a könnyen utaztatható kamaraprodukciót Franciaországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is szívesen látnák.


Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása