Kálomista Gábor a saját színházának osztotta a legtöbb támogatást

Kálomista Gábor másfél éve vezeti az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumát, ami 2012-ben 700 millió, idén pedig már 1 milliárd forintot költhetett el. Az Átlátszó.hu úgy tudja, hogy a támogatásokról egy hatfős bizottság dönt, amelyből kettő is kötődik a Thália Színházhoz, Kálomista Gábor igazgatóként (vezetőtársa Bereményi Géza), Zimány Zsófia pedig a teátrum előző vezetőjeként.

A kormányváltás előtt az NKA 16 szakkollégiummal működött, az alap átalakítása után ez a szám majdnem a felére csökkent. Az új rendszer 2012. évi, januári bevezetése előtt nem sokkal bejelentették, hogy Kálomista Gábor producer kerül a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának élére. 

Az NKA 2012-ben 6 milliárd forintot osztott szét, idén ez az összeg 11 milliárd forintra nőtt, ebből a legtöbb pénzt a fesztiválkollégium költheti el. 2012-ben 700 millió, 2013-ban pedig már 1 milliárd forint fölött rendelkezett a Kálomista vezette testület.
 
kalomista
Fotó: Kollányi Péter/ MTI


"Tavaly a bizottság a Thália színháznak összesen 27 millió forintot ítélt meg, ennyi pénzt egy színház sem kapott. A második legmagasabb támogatást, 22 millió forintot a Gyulai Várszínház zsebelte be a fesztiválkollégiumtól, a harmadik legtámogatottab színház pedig 20 millió forintos támogatással a nyíregyházi Móricz Zsigmond színház volt. A top 5-be 12 milliós támogtással feljutott a debreceni Csokonai Színház is, amit akkoriban Vidnyánszky Attila vezetett. Idén a Thália eddig 60 millió forintot nyert, ennél magasabb összeget (80 millió forint) csak a Móricz Zsigmond Színház kapott. A Csokonai Színháznak 2013-ban is sikerült bekerülni a legtámogatottabb színházak közé, sőt, s még javítani is tudott: az 5. helyről a 3. helyre lépett elő" - írja az Átlátszó.

A portál úgy tudja, hogy Kálomista színháza mellett sikeresen pályázott egy másik pályázati bíráló, Zimányi Zsófia magánvállalkozása is, a Pentaton Művész és Koncertügynökség Kft. A cégnek 2012-ben összesen 6,5 millió forint támogatást ítéltek meg Zimányi (vagy ahogy a cégkivonatban olvasható, Dr. Kolosi Tamásné) közvetlen munkatársai. Zimányi a saját cégével kapcsolatos döntésekben nem vett részt, ahogyan Kálomista Gábor sem szavazott a Tháliás döntéseknél.

Az NKA-tól ezenfelül összesen 75 millió forint támogatást kapott a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. is, amely többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezését intézi. A fesztivált évekig Zimányi Zsófia vezette, posztját most Vitézy Zsófia, Orbán Viktor rokona, a BKK-vezér Vitézy Dávid testvére tölti be. Vitézy Zsófiát egyébként nemrégiben a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet élére nevezték ki, a posztot szeptember elsejétől tölti majd be.

 

Forrás: Átlátszó.hu

süti beállítások módosítása